Nieuw Dijkzigt grootste gebouw

ROTTERDAM - Het nieuwe Academisch Ziekenhuis Rotterdam (Dijkzigt) wordt het grootste gebouw van Nederland. Op de huidige locatie op het Hoboken, aan de rand van het stadscentrum, moet een medisch complex van ruim 300000 vierkante meter verrijzen. De bouw gaat bijna twintig jaar duren, doordat het ziekenhuis ondertussen gewoon open blijft.

Bij een eerste presentatie van de plannen bleek gisteren dat het sterk verouderde Dijkzigt-ziekenhuis vrijwel volledig tegen de vlakte gaat. Alleen de witte toren, waarin de medische faculteit van de Erasmus Universiteit is ondergebracht, blijft staan. Het gebouw is karakteristiek voor de Rotterdamse skyline en kan volgens architect Bas Molenaar nog jaren mee.

Ook het vrijwel nieuwe Sophia-kinderziekenhuis blijft intact en zal net als de medische faculteit worden opgenomen in de nieuwbouw. Te zijner tijd zal ook de Daniël den Hoed-kliniek voor kankerpatiënten worden geïntegreerd in dit medische cluster.

Hoboken heeft in het jaar 2020 het karakter van een 'medische stad in een stad', ook al omdat de gemeente Rotterdam in de directe omgeving ruimte wil scheppen voor bedrijven die raakvlakken hebben met de medische sector. Na de haven is het Hoboken-complex met 10000 werknemers nu al de belangrijkste werkgever van Rotterdam.

Nieuw voor Nederland is dat in het ziekenhuis alleen eenpersoonskamers komen. Binnenkort wordt in het huidige Dijkzigt een 'voorbeeldafdeling' ingericht om ervaring op te doen met dit fenomeen, vertelde projectleider Janneke Kromhout. De verwachting is dat de ligduur korter kan worden, als patiënten alleen op een kamer liggen, omdat er bijvoorbeeld minder kans is op ziekenhuisinfecties. In het nieuwe ziekenhuis zal ook minder 'gesleept' worden met patiënten dan nu gebeurt. ,,We willen veel meer met de apparatuur naar de mensen toe.'' Nieuw is ook dat de meeste kamers (met uitzondering van die op de intensive care) faciliteiten bieden voor familieleden die willen overnachten. Familie krijgt misschien ook de mogelijkheid om te koken. Kromhout: ,,Dat is niet met het oog op toekomstige personeelstekorten, maar omdat dit ziekenhuis midden in een grote stad met vele culturen staat. Als patiënten naar eigen smaak willen eten, moet je ze die gelegenheid bieden.''

Het medische complex mag dan gigantisch groot zijn, het krijgt wel een menselijke maat, beloofde de architect. In plaats van zestig afdelingen krijgt het nieuwe ziekenhuis er zes met elk een eigen thema: 'hersenen en zintuigen', 'oncologie', 'afweer', 'stofwisseling en veroudering', 'acute opvang en bewegingsapparaat', 'circulatie' en 'groei, ontwikkeling en voortplanting'. De nieuwbouw kost 1,6 miljard gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden