'Nieuw bewijs voor homo-gen'

Van onze wetenschapsredactie AMSTERDAM - De opvatting dat homoseksualiteit erfelijk is, krijgt een nieuwe voedingsbodem. Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers is gebleken dat homofiele broers dezelfde erfelijke component hebben, die van invloed lijkt op hun seksuele geaardheid.

In de novemberuitgave van het Amerikaanse blad Nature Genetics maakt onderzoeker Dean Hamer van het nationale Kankerinstituut in New York melding van dit opmerkelijke onderzoeksresultaat. Hiermee borduurt deze moleculair bioloog voort op eigen onderzoek uit 1993, waarin hij claimde een 'homogen' te hebben gevonden. Dat onderzoek is echter omstreden.

Voor de jongste studie onderzocht Hamer samen met collega's van de universiteit van Colorado en het Whitehead instituut voor biomedisch onderzoek in Cambridge 33 paren homoseksuele broers. Gelet werd op de codering op het X-chromosoom, het geslachtschromosoom dat afkomstig is van de moeder. Deze keus is gemaakt omdat uit eerdere studies bleek dat homofielen vaak homoseksuele ooms en neven hebben aan moeders zijde.

Bij tweederde van de onderzochte homoseksuele paren trof Hamer dezelfde genetische structuur aan op een deel van het X-chromosoom, dat bekend staat als Xq28. Toen deze structuur werd vergeleken met die van heteroseksuele broers, bleek die in driekwart van de gevallen te verschillen. De conclusie: Xq28 is van invloed op de seksuele geaardheid van mannen. De volgende stap, zegt Hamer, is uit te zoeken om welk gen of welke genen het hier precies gaat.

Twee jaar geleden baarde Hamer opzien met het onderzoek waarbij hij de seksuele geaardheid onderzocht in de families van 76 homofielen. Van de mannen bleek 13,5 procent homoseksueel te zijn, veel meer dan de twee procent die onder grote populaties gebruikelijk is.

Ronduit omstreden was zijn bevinding dat bij 40 homofiele broederparen 83 procent dezelfde genetische component had op het X-chromosoom, waar het zogenaamde homogen zou zitten. Een recente poging van Canadese onderzoekers om deze component bij een andere onderzoeksgroep te traceren, heeft niet tot dezelfde resultaten geleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden