’Nieuw bewijs tegen topman ministerie’

Onderzoek naar vermeend kindermisbruik door een topambtenaar van justitie krijgt mogelijk een vervolg. Er zouden nieuwe bewijzen zijn.

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin eist bij het hof in Den Haag de vervolging van een topambtenaar van het ministerie van justitie. Dat heeft zijn advocate, Adèle van der Plas, gezegd.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed eerder een oriënterend onderzoek naar het vermeende kindermisbruik door deze topambtenaar. Dat gebeurde nadat Baybasin aangifte tegen hem had gedaan.

Het onderzoek leverde volgens minister Hirsch Ballin vorig jaar geen grond voor vervolging op. Oud-recherchechef Klaas Langendoen onderzocht vervolgens in opdracht van Van der Plas de zaak. Er kwam nieuw bewijsmateriaal boven tafel, dat volgens de raadsvrouw ’zeer belastend’ is voor de ambtenaar.

Baybasin zit een levenslange straf uit wegens moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij meent dat een nepproces met afgeluisterde gesprekken in elkaar is gezet om hem de mond te snoeren over de vermeende pedofiele gedragingen van de topambtenaar. Die zou seks hebben gehad met minderjarige jongens in Turkije.

Langendoen reisde naar Turkije af en heeft een verklaring van een van de politiemannen die de topambtenaar tijdens een bezoek aan Turkije heeft beveiligd. Deze beveiliger bevestigt dat hij een jongetje van ongeveer 14 jaar onder ’straatkinderen’ voor de topambtenaar heeft geregeld. De jongen vertelde na afloop dat hij seks met de Nederlandse ambtenaar had gehad. Ook is er een verklaring op videoband van het toenmalige slachtoffer zelf, die vertelt dat hij seks met de Nederlandse overheidsdienaar had. Zowel de beveiliger als de persoon die zegt te zijn misbruikt, herkenden de ambtenaar op een foto, aldus Langendoen.

Van der Plas heeft het hof ook gevraagd om officier van justitie H. Hillenaar te vervolgen. Uit het onderzoek van Langendoen komen namelijk ook getuigenissen van Turkse opsporingsambtenaren voort, die verklaren dat er voor de Nederlandse strafzaak tegen Baybasin bewust met de afgeluisterde telefoongesprekken is gerommeld om hem veroordeeld te krijgen en zo uit te schakelen. De gesprekken zouden zijn gemanipuleerd en vervalst.

Baybasin werd in 2002 op basis van deze afgeluisterde gesprekken veroordeeld. De raadsvrouw wil dat justitie uitzoekt of de gesprekken zijn gemanipuleerd. Als dat zo is, zal volgens haar de belangrijkste grond voor de veroordeling vervallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden