Nieuw bewijs dat Russische trollen zich bemoeiden met Brexit-referendum

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Rusland heeft in de aanloop naar het Brexit-referendum ruim 156.000 twitter-accounts ingezet in een poging de stemming te beïnvloeden. De accounts, vooral ‘bots’ oftewel robotprofielen die automatisch tweets rondpompen, hebben in de 48 uur voor de stembusgang 45.000 berichten verstuurd.

De meeste propageerden de Brexit. Deze cijfers komen uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van de universiteiten van Swansea (in Wales) en Californië, beschreven in de Britse krant The Times. De bewuste accounts hadden eerder vooral aandacht voor het conflict in Oekraïne, maar kort voor het Brexit-referendum van 23 juni vorig jaar verlegden ze hun focus. Enkele dagen later droogde hun berichtenstroom weer op. “De belangrijkste conclusie is dat de bots doelbewust zijn gebruikt en invloed hadden”, aldus onderzoeker Tho Pam.

In een tweede onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Edinburgh en beschreven in de krant The Guardian, werden nog eens 400 nepaccounts opgespoord die over de Brexit hadden getweet. Vermoedelijke herkomst: een ‘trollenfabriek’ (producent van desinformatie) genaamd Internet Research Agency in Sint-Petersburg.

Ophef om nep-tweet

Eén massaal gedeelde tweet van dit bureau veroorzaakte grote ophef na de aanslag op de Londense Westminster Bridge, afgelopen maart. Het bericht bevatte een foto van een moslima die schijnbaar onaangedaan langs een slachtoffer wandelt. De tekst: “Moslima besteedt geen aandacht aan terreuraanslag, loopt achteloos langs stervend slachtoffer terwijl ze op haar telefoon kijkt #BidVoorLonden #Westminster #VerbiedDeIslam.” In werkelijkheid was de vrouw wel degelijk diep geschokt over de aanslag, bleek destijds al.

Tekst gaat door onder de foto

Twitter-gebruiker @SouthLoneStar is inmiddels ontmaskerd als Russische bot Beeld Twitter
Twitter-gebruiker @SouthLoneStar is inmiddels ontmaskerd als Russische botBeeld Twitter

Vanaf ditzelfde nepaccount waren kort na het Brexit-referendum ook al racistische boodschappen verspreid, waaronder: ‘Ik hoop dat Groot-Brittannië zichzelf na de #Brexit gaat reinigen van de mosliminvasie’, en ‘VK koos voor vertrek uit toekomstig Europees Kalifaat!’ Het doel van zulke berichten zou zijn om bestaande kloven in de samenleving te vergroten.

De Britse politiek is deze week bovenop de Russische propagandaberichten gedoken. Premier Theresa May waarschuwde maandag dat ze heel goed in de gaten heeft waar Rusland mee bezig is. Het Lagerhuis stuurt ondertussen aan op een gerechtelijk onderzoek en eist openheid van Twitter over de vele verdachte tweets.

Lees ook: Europese vrees voor Russisch nepnieuws groeit

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden