Nieuw belastingstelsel in de VS: nu of nooit

In de senaat wordt druk vergaderd over de hervorming van het belastingstelsel.  Beeld Getty Images
In de senaat wordt druk vergaderd over de hervorming van het belastingstelsel.Beeld Getty Images

De plannen voor hervorming van het belastingstelsel in de VS zijn in een cruciale fase beland.

Het is deze week maken of breken voor de hervorming van het Amerikaanse belastingstelsel – volgens president Trump ook ‘de grootste belastingverlaging’ in de geschiedenis van Amerika’. De Republikeinse leiding in de Senaat wil er mogelijk donderdag al over laten stemmen. Maar de definitieve tekst is er nog niet. Wel heeft de Senaat ingestemd met een debat over het belastingplan, een eerste stap op weg naar stemming in de Senaat.

Aan een aantal belangrijke onderdelen werd nog gesleuteld, omdat sommige Republikeinse senatoren bezwaren hadden. En de Republikeinse meerderheid is zo klein – 52 van de 100 stemmen – dat er hoogstens twee tegenstemmers uit eigen gelederen mogen zijn.

Alle Democraten zijn tegen de wet. “Ik dacht dat ik alles gezien had”, zei senator Ron Wyden uit Oregon dinsdag, nadat de commissie voor belastingzaken het groene licht had gegeven voor behandeling door de hele senaat. “Deze commissie heeft zojuist de discussie over tien biljoen dollar aan beleidswijzigingen afgerond in minder tijd dan je nodig hebt om een auto te wassen.”

Winstbelasting

Volgens het wetsontwerp gaan bedrijven voortaan maar 20 procent winstbelasting betalen. Ook voor particulieren gaan de tarieven omlaag. Maar om de wet niet te duur te maken staan er ook maatregelen in waardoor sommigen juist meer gaan betalen, zoals het niet langer aftrekbaar zijn van lokale belastingen.

De Republikeinse fractieleider in de Senaat, Mitch McConnell, zegt dat de belastinghervorming ‘meer geld uit de zakken van Washington haalt en in de zakken stopt van hardwerkende mannen en vrouwen’. Maar volgens de Democraten – en analyses van het begrotingsbureau van het Congres geven hen daarin gelijk – zijn het vooral de bedrijven en de rijken die ervan profiteren.

Het is nog niet zeker of de wet het zal halen. Een van de senatoren met bezwaren, Bob Corker uit Tennessee, vreest dat de wet de staatsschuld te hoog zal laten oplopen. Het officiële standpunt van de Republikeinen is dat de belastingverlaging voor extra economische groei en dus overheidsinkomsten zorgt, maar die mening wordt door de meeste economen niet gedeeld.

Noodrem

Om Corker tegemoet te komen, wordt nog gewerkt aan een ‘noodrem’, waardoor de belastingen weer omhoog zouden gaan als het effect van de wet tegenvalt. Maar daar kwamen invloedrijke actiegroepen tegen in het geweer: dat zou ongewild kunnen zorgen voor belastingverhoging tijdens een recessie, en bedrijven niet de zekerheid geven die ze nodig hebben om investeringen te doen.

Ondanks de strubbelingen lijken de Republikeinen erop te vertrouwen dat de Senaat de wet zal aannemen. Na onderhandelingen met het Huis van Afgevaardigden, dat een eigen versie aannam, kan de belastingverlaging dan ter ondertekening naar Donald Trump, als ‘kerstcadeautje’ voor de Amerikanen .

Het moet ook echt nu gebeuren, weten ze. Dit jaar hebben de Republikeinen ondanks hun meerder­heid in het Congres nog niet één belangrijke maatregel aangenomen weten te krijgen. En op 12 december zijn er tussentijdse verkiezingen voor een Senaatszetel in Alabama, waar de Republikeinse kandidaat is beschuldigd van het aanranden, 38 jaar geleden, van een veertienjarig meisje. Deze Roy Moore staat desondanks nog iets voor in de peilingen op zijn Democratische tegenstander. Maar de Republikeinen willen niet de kans lopen begin volgend jaar met nog maar 51 zetels in de Senaat over hun belastingplan te moeten stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden