Nieuw Arubaans kabinet is nog hele puzzel

AMSTERDAM - Een etterend abces veroorzaakte in september de val van het Arubaanse kabinet. In de daaropvolgende verkiezingscampagne barstte het open, zodat de verkiezingsuitslag van vorige week zelfs een gespecialiseerd artsenteam nog voor problemen stelt.

Drie jaar geleden vormde de Algemene Volkspartij (AVP) van Henny Eman een coalitie met de OLA (Liberale Organisatie Aruba). Maar in september zei AVP'er Mary Wever in een onbewaakt moment dat de samenwerking tussen beide partijen op een postema (ettergezwel) begon te lijken en dat men ervoor moest oppassen dat het niet openbarstte. De OLA vatte dat 'postema' persoonlijk op.

Omdat excuses van Wever uitbleven, stapte de OLA uit de regering en kwamen er nieuwe verkiezingen; met Wever op een onverkiesbare zestiende plaats.

Al gauw ging het gerucht dat OLA-leider en minister van vervoer en communicatie Glenbert Croes het 'ettergezwel' met beide handen had aangegrepen om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. Hij was in 1995 namelijk onbevoegd opgetreden bij de ondertekening van een contract met telecommunicatiebedrijf Fabela. En als hij geen minister was, hoefde hij zich daar geen zorgen meer over te maken.

Premier Henny Eman (AVP) kondigde na de val van de regering aan dat zijn partij op de twaalfde december zou inzetten op twaalf zetels. Een absolute meerderheid in de Arubaanse Staten (21 zetels) dus en daardoor niet meer afhankelijk van samenwerking met anderen. Dat viel vies tegen. Weliswaar verloor de OLA stemmen, de zetelverdeling bleek identiek te zijn aan die van de vorige verkiezingen: 10 voor de AVP, 9 voor de MEP (Electorale Volksbeweging) van Nelson Oduber en 2 voor de OLA.

Positief imago

De kiezers zijn hun partijen dus trouw gebleven. Wat moesten ze anders? Verkiezingen op Aruba gaan immers niet over partijprogramma's (iedereen is tegen de criminaliteit en wil meer politie), maar over personen: wie slaagt erin ondanks de scheldpartijen van de tegenpartij een positief imago te creëren? Zo liet Glenbert Croes (OLA) na geruchten over drugsgebruik pontificaal zijn urine onderzoeken op drugs. Een twijfelachtige test die uiteraard positief uitviel voor de partijleider.

Noch de MEP, noch de AVP wil graag met Glenbert Croes in zee. Zeker niet sinds een rapport van de Rekenkamer onthulde dat Croes belangrijke besluiten nam zonder het parlement daarin te kennen. De AVP kón ook welhaast niet met de OLA regeren na het gescheld over en weer van de afgelopen maanden. Intussen kijkt de MEP vanaf de zijlijn lachend toe. Zondag liet MEP-leider Oduber voor de radio weten liever in de oppositie te blijven.

Rotzooi

“Laat degenen die de rotzooi hebben gemaakt, die ook maar weer opruimen”, zei hij, de AVP en de OLA zo in elkaars armen dwingend. Een verbintenis die vrijwel zeker stukloopt, waarna de MEP alsnog de felbegeerde absolute meerderheid kan behalen. Daarop vooruitlopend maande Oduber zijn aanhangers stickers en vlaggen niet op te ruimen. Hij verwacht snel nieuwe verkiezingen.

Een coalitie van de aartsvijanden MEP en AVP wordt de laatste dagen heel voorzichtig, maar steeds vaker geopperd. Voor de dringend noodzakelijke sanering van het overheidsapparaat en de financiën zou een breed draagvlak gunstig zijn. Niemand kan dan beweren dat hij zijn baantje kwijt is geraakt, omdat hij van de verkeerde partij is. Want zo gaat dat op Aruba.

Tweede-Kamerlid G. van Oven (PvdA) vindt een dergelijke brede coalitie gezien de polarisatie niet voor de hand liggen. “Het zou goed zijn als het besef doordringt dat de polarisatie in de Arubaanse politiek zo niet kan doorgaan. Dat de politici van beide partijen leren om redelijk met elkaar om te gaan.” Een minderheidsregering van AVP is volgens Van Oven wel mogelijk. “Omdat de AVP dan gedwongen is de oppositie goed te behandelen. Maar ik vrees dat zo'n regering niet lang standhoudt.”

Vandaag praat gouverneur O. Koolman van Aruba met de drie fractieleiders over een nieuw te vormen regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden