Nieuw akkoord voor vrije wereldhandel lijkt mislukt

Onderhandelaars van 159 landen is het niet gelukt om een conceptovereenkomst te maken over verdergaande vrijhandel waardoor de wereldeconomie met ruim 700 miljard euro kan groeien.

De topman van de Wereldhandelsorganisatie WTO, Roberto Azevedo zei gisteren zijn hoop te vestigen op de conferentie begin december op Bali om alsnog een doorbraak te bereiken.

Op ambassadeursniveau zijn de 159 landen er na maandenlang praten in Genève gisteren niet uitgekomen. Of het volgende maand in Indonesië, met meer dan 100 ministers, wel tot een akkoord komt, wordt betwijfeld.

Al jaren wordt gewerkt aan het verbeteren van de wereldhandel door het afbreken van onderlinge barrières. Het stroomlijnen van stroperige douaneprocedures en betere automatisering zouden tot verbeteringen moeten leiden.

Ook moet het mes in alle im- en exportregels van landen en in nationale subsidies op lokale producten. Dit laatste stuitte op grote bezwaren van landen als India, dat de vrijheid wil hebben de voedselprijzen laag te houden met subsidie. Voor de vaak arme Indiaanse bevolking betekent dit goedkoper eten en de boeren krijgen hierdoor een betere prijs voor hun waren.

Sinds de mislukking van de onderhandelingen in Doha, de hoofdstad van Qatar, in 2008, om tot liberalisering van de wereldhandel te komen was de hoop op Bali in 2013 gevestigd.

Vooralsnog lijkt het ook deze keer geen succes te worden. De WTO hamert erop dat een akkoord zorgt voor een groei van de wereldeconomie en zeker 21 miljoen nieuwe banen schept, waarvan 18 miljoen in ontwikkelingslanden.

(TROUW)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden