Nieuw Abu Ghraib-schandaal dreigt voor Amerikanen

Amerikaanse militairen in Kandahar. Deze militairen zijn geen lid van de in opsraak geraakte eenheid. Foto: afp

Een nieuw Abu Ghraib-schandaal dreigt voor Amerika nu het Duitse weekblad Der Spiegel foto's heeft gepubliceerd van leden van een zogeheten 'kill team' die trots poseren bij doodgeschoten Afghaanse burgers.

Het zelfbenoemde 'kill team' was een Amerikaanse eenheid die in de zuidelijke Afghaanse provincie Kandahar opereerde. Sommige misdaden van de militairen waren al bekend. Vijf leden van de eenheid staan terecht wegens moord met voorbedachte rade, een misdrijf waarvoor zij de doodstraf kunnen krijgen.

Der Spiegel heeft zo'n 4000 foto's en video's in bezit gekregen en zal drie beelden publiceren. Hoe het Duitse weekblad aan het materiaal komt, is onduidelijk. Het Amerikaanse leger nam de foto's in beslag tijdens een onderzoek naar de dood van drie ongewapende Afghanen vorig jaar en wilde ze koste wat kost geheimhouden.

Op een van de foto's staat een van de hoofdverdachten, korporaal Jeremy Morlock, die grijnzend het hoofd van een lijk aan zijn haar omhooghoudt. Het lichaam is volgens Der Spiegel van Gul Mudin, die Morlock op 15 januari 2010 in de provincie Kandahar zou hebben vermoord.

Een tweede foto toont een Amerikaanse militair, Andrew Holmes, die het hoofd van hetzelfde lijk optilt. Volgens zijn advocaat kreeg Holmes de opdracht 'op de foto te staan, dus ging hij op de foto. Dat maakt geen moordenaar van hem'. De advocaat wilde een ballistisch deskundige als getuige oproepen, die mogelijk zou kunnen vertellen dat het slachtoffer om het leven is gekomen door een ander wapen dan dat van Holmes. Zijn verzoek werd echter afgewezen.

Op een derde foto zijn twee ogenschijnlijk dode mannen te zien. Deze foto werd in beslag genomen van een lid van het betrokken peloton. Militairen vertelden de onderzoekers dat dergelijke foto's van lijken in oorlogsgebieden worden geruild zoals voetbalplaatsjes op een schoolplein.
"Der Spiegel heeft foto's gepubliceerd waarop daden worden getoond die weerzinwekkend zijn voor ons als mensen en haaks staan op de normen en waarden van het Amerikaanse leger", deelde het leger in een verklaring mee. "We verontschuldigen ons voor de opwinding die deze foto's veroorzaken."

De moorden waar de vijf van worden beschuldigd zouden in januari, februari en maart 2010 hebben plaatsgevonden. Na de eerste moord stuurde een militair, Adam Winfield, via Facebook berichten aan zijn ouders waarin hij zei dat zijn collega's een burger hadden afgeslacht en meer burgers wilden vermoorden. Hij waarschuwde zijn ouders hierover te zwijgen.

Winfields vader lichtte een officier in, maar tot mei, toen een getuige in een drugsonderzoek ook melding maakte van de moorden, werd er geen actie ondernomen. Winfield zelf wordt beschuldigd van deelname aan de laatste moord die het peloton pleegde.

Morlock verklaarde dat de moordpartij werd geleid door sergeant Calvin Gibbs, die overigens volhoudt dat het doden van de burgers gerechtvaardigd was. Ook heeft Morlock gezegd dat hij en Holmes Mudin zonder reden doodschoten. Holmes zegt dat hij op bevel van Morlock het vuur opende, omdat Morlock vond dat Mudin een bedreiging vormde.

Het proces van Morlock vindt woensdag plaats. Hij heeft erin toegestemd schuld te bekennen aan moord, samenzwering en andere aanklachten en te getuigen tegen zijn medeverdachten. In ruil hiervoor krijgt hij maximaal 24 jaar gevangenisstraf.

Officials van de Navo vrezen dat de beelden nog schadelijker zijn dan de foto's uit de Iraakse gevangenis Abu Ghraib die in 2004 wereldwijd voor een schok zorgden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden