Nieuw (14)

De nachtuitzendingen Dagtelevisie op de publieke zenders is nog steeds een rommeltje waar je alleen hoogte van krijgt met de gids in de hand.

Het leek erop dat het zou beginnen met herhalingen en dan vanzelf binnen twee jaar zou doorgroeien naar volwaardige televisie overdag. Per slot van rekening hebben er altijd wel zo'n 650 000 mensen dan ook hun tv aanstaan. Het is echter vooral herhalingen, met eilandjes er tussen zoals 'Middageditie', 'Spreekuur' en 'Koffietijd'.

Er kijken dan wel 100 000 mensen naar bijvoorbeeld Middageditie, maar dat is dan maar 18 procent van alle mensen die op dat moment tv-kijken. Dat is bij de commerciële zenders ook zo. 'Koffietijd' staat in een woud van herhalingen. En Veronica live mag dan wel live zijn, maar de stomzinnige spelletjes (Vraag vrijdag: hoe heet een eiland dat aan drie kanten aan water grenst? Antwoord: een Waddeneiland. Dat is goed.) worden doorgaans door minder dan 1000 mensen bekeken.

Sinds kort geldt op de publieke zenders een nachtregime, afgekeken van de VRT, de voormalige BRT. Op Nederland 1 wordt in de nacht 'Netwerk' voortdurend herhaald en op Nederland 2 worden Journaal en Sportjournaal van de NOS doorlopend vertoond.

Ook SBS 6 doet op die manier (met 'Actienieuws') aan herhaling. Het is een mooie service voor mensen die eerder niet konden of wilden kijken, en het is allicht onderhoudender dan aanhoudende verkooppraatjes voor nieuwe trimtoestellen en messensets.

Maar echt nachtuitzending, tot kwart voor twee slechts, maakt Nederland 3 ervan op de vrijdag- en zaterdagavond met 'Weerzien op 3'. Recycling van oud materiaal, de vooruitgang heet dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden