Niets te kiezen bij verkoop ziekenhuis

door Wybo Algra

Scheidend directeur Jan Kiemel is allerminst gerust op de toekomst van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, het eerste Nederlandse ziekenhuis in commerciële handen. Hij heeft ’de tent met de rug tegen de muur verkocht’.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West kwam eind augustus in handen van Meromi Holding, een bedrijf dat onder meer callcenters exploiteert. Meromi-directeur Aysel van Waveren is beoogd bestuursvoorzitter van het ziekenhuis. Zij, zo bleek eind vorige week, werd in 2000 veroordeeld voor grootscheepse fraude en belastingontduiking als directeur van een uitzendbureau, een ’jeugdzonde’ waarvan Kiemel niet op de hoogte was.

Het was de zoveelste domper in deze Amsterdamse ziekenhuissoap, waarover Kiemel gisteren een boekje opendeed tijdens een congres over marktwerking in de zorg in Utrecht. Kiemel vertrekt volgende week uit het ziekenhuis waar, meldde hij, de leegloop is begonnen: zijn controller, zijn hoofd personeelszaken, zijn secretariaat – ze hebben allemaal hun baan opgezegd. „Mensen geloven er niet in, en voelen zich geschoffeerd door de nieuwe eigenaar.”

Daarvoor had hij een onthutsend beeld geschetst van de gang van zaken rond de verkoop van het ziekenhuis, dat hij bij zijn aantreden vorig jaar aantrof met een schuld van tien miljoen euro aan achterstallige loonbelasting en sociale premies. Er was een loopgravenoorlog met de zorgverzekeraars gaande, banken weigerden verdere financiering, zo’n beetje alles was verpand en de overheid twijfelde aan het nut van het voortbestaan.

Kiemel had bovendien het gevoel dat zorgverzekeraar Agis het op een akkoordje wilde gooien met twee buurziekenhuizen – het academische VU Medisch Centrum en het Lucas Andreas Ziekenhuis. Zij wilden taken van het Slotervaartziekenhuis overhevelen naar beide andere ziekenhuizen, meent Kiemel, om die uit hun ’benarde’ financiële positie te redden – ten koste van het Slotervaartziekenhuis. Daar kwam hij gaandeweg achter: „Zo vertelde een bankier me dat hij was gebeld door Agis, die hem had gevraagd het ziekenhuis niet te herfinancieren.”

Ook bleek hem dit voorjaar dat de medische staf al sinds december vorig jaar achter zijn rug om met Meromi onderhandelde. „Dat soort dingen hoort bij het Slotervaartziekenhuis.” Maar: in april waren naast Meromi nog twee private investeerders geïnteresseerd in het ziekenhuis. Kiemel kreeg het gevoel dat er nog wat te kiezen viel voor het ziekenhuis, dat volgens hem bestaansrecht heeft met de grote afdelingen voor geriatrische zorg en hiv-besmetting.

Zijn keuze viel op een consortium onder aanvoering van Paul Sturkenboom, voormalig interim-manager in het ziekenhuis. Maar het College Sanering, dat toestemming moest geven, weigerde dit: „Drie potentiële partijen waren te weinig, zeiden ze.”

Volgende stap waren krantenadvertenties, afgelopen juni: ’Ziekenhuis te koop’. Van de 22 reacties vielen er gaandeweg steeds meer af, en intussen had de Belastingdienst een keiharde deadline gesteld. Eind augustus moest de overname rond zijn, anders ging de stekker eruit.

Kiemels favoriete kandidaat, een combinatie van een grote zorginstelling met twee woningcorporaties, trok zich twee dagen voor die deadline terug. „Meromi had al eerder gemaild dat er binnen twee dagen tien miljoen op tafel kon liggen om de belastingschuld af te lossen. We hebben toen een nacht door onderhandeld, zo snel ging het.” Blij is hij er niet mee: „Dit is door nood gedwongen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden