Niets te doen tegen bonus bij Robeco

Er is ophef over een bonus van 33 miljoen euro die 53 medewerkers van vermogensbeheerder Robeco krijgen.

Waarom krijgen ze die bonus?

Rabobank zet Robeco in 2012 in de verkoop. Om te voorkomen dat personeelsleden vertrekken en het bedrijf minder waard wordt, belooft de bank 53 medewerkers een bonus als ze blijven. Begin dit jaar gaat Robeco voor bijna 2 miljard naar het Japanse Orix. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) stemt al in september 2012 in met de bonus, blijkt uit een brief die via tv-zender RTL uitlekte. DNB noemt de betreffende medewerkers 'cruciaal voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en de succesvolle verkoop' van Robeco. Bij wijze van uitzondering gaat DNB akkoord met de bonussen, hoewel ze strijdig zijn met de regels die de bank in 2011 voor beloningen heeft ingevoerd.

Typisch voor de financiële sector, zo'n bonus?

Nee. Consultancyfirma Mercer onderzocht vorig jaar zeventig overnames, fusies en afsplitsingen van bedrijven in Europa, Amerika en Azië. In 62 procent van de gevallen werden zulke bonussen uitgekeerd. Natuurlijk gingen die vooral naar de topmannen, directieleden en het hogere management. Ook bij overnames van kleine bedrijven komen zulke bonussen voor. De koper betaalt dan bijvoorbeeld een paar extra maandsalarissen aan personeelsleden die belangrijk zijn voor het gekochte bedrijf.

Zijn die 53 medewerkers zo goed?

Hm. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van vermogensbeheerder Peter van der Slikke dat veel beleggingsfondsen van Robeco zeer matig presteerden. Klanten betalen een relatief hoge vergoeding aan vermogensbeheerders, maar deze presteren vaak minder dan de belegger die een grote aandelenindex als de AEX volgt. Voor veel fondsen van grote banken geldt hetzelfde.

Als De Nederlandsche Bank akkoord is, waarom die ophef?

Sinds het uitbreken van de financiële crisis regent het incidenten met bonussen bij banken. Wil de financiële sector het vertrouwen van consumenten terugwinnen, dan zijn lagere bonussen een eerste vereiste, bleek uit recent onderzoek van KPMG.

Minister Dijsselbloem van financiën sprak zijn verontwaardiging uit over de bonussen, maar kan er weinig aan doen. Wel wordt gewerkt aan een wet waarin staat dat bonussen maximaal 20 procent van het vaste salaris mogen bedragen. Of dat helpt? Topman Gerrit Zalm van ABN Amro zei een paar jaar geleden dat lagere bonussen zich vertalen in hogere vaste salarissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden