Niets moet

“De 262 boeken die u gelezen moet hebben”, riep HP/De Tijd vorige week vanaf de omslag zijn lezers toe. Honderden gedweeë abonnees hebben, naar verluidt, meteen voor het blad bedankt. Aan deze lichte lectuur zouden ze immers de eerste jaren toch niet meer toekomen.

JAAP DE BERG

Zelf heb ik eerst de lijst met 262 titels binnenin maar eens doorgenomen. Ze was opgesteld door de criticus Jaap Goedegebuure en bleek uitsluitend twintigste-eeuwse Noord- en Zuidnederlandse boeken, merendeels van letterkundige aard, te bevatten.

Dat viel tegen. Goedegebuure's selectie wil ik niet aanvechten, al lijkt zesmaal Armando, zesmaal Van Schendel en zelfs eenmaal Jan Cremer wat veel voor een lijst waarop onder anderen Bomans, J. B. Charles, Ida Gerhardt en Marnix Gijsen ontbreken.

Wat me vooral hindert, is de redactionele beperking van de keuze tot het Nederlandse taalgebied. Ze getuigt van hetzelfde provincialisme dat zich breed maakt in het literatuuronderwijs op onze middelbare scholen, waar jongeren een eerste kennismaking met minstens de helft van de vertaalde wereldliteratuur wordt onthouden om de irrelevante reden dat ze geen Italiaans, Noors, Russisch, Spaans dan wel Zweeds - of zelfs Frans en Duits - in hun pakket hebben.

Titels noem ik hier niet, op één uitzondering na. Uit Daniel Pennac's 'Comme un roman', dit jaar ook in het Nederlands verschenen, had HP/De Tijd kunnen leren dat voor lezers van literatuur geldt: niets moet, alles mag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden