'Niets mag meer aan Ibn Ghaldoun herinneren'

interview | Voorzitter Rotterdamse vereniging voor christelijk onderwijs ziet kans voor nieuwe islamitische school

Vijftig procent. Zo groot schat voorzitter Wim Littooij van de Rotterdamse vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) de kans dat er een nieuwe school voor islamitisch voortgezet onderwijs in de stad komt. Als dat anders uitpakt, worden de 700 leerlingen van Ibn Ghaldoun op 1 november overgeplaatst naar andere scholen. Op die datum sluit de school.

Een nieuwe islamitische school starten is volgens Littooij in het belang van de leerlingen en hun ouders. Maar het wordt een hele klus. "Normaal duurt het aanvragen van een licentie anderhalf jaar."

Het zal nu in zes weken moeten. En over twee weken wilt u al zekerheid. Hoe gaat u dat doen?

"De school gaat tijdelijk gebruikmaken van de licentie van een CVO-school. Op die licentie nemen we nieuw personeel aan en bieden we onderwijs aan. Per 1 augustus 2014 mag de school dan afsplitsen. De school mag dan ook van kleur verschieten, van christelijk naar islamitisch. Het bestuur stapt uit het CVO en komt in een nieuwe stichting voor islamitisch onderwijs. Je geeft het de naam van een of andere islamitische filosoof en dan is het een islamitische school."

Klinkt eenvoudig, waarom zou het niet lukken?

"Er zijn nogal wat hobbels. Het is een risico voor scholen en het CVO. We moeten zo'n vijftig man personeel aannemen. De overheid gaat dat bekostigen. Maar alle scholen moeten juist leraren ontslaan. We moeten zeker weten dat als de school afsplitst, er geen leraren of leerlingen op een CVO-school willen blijven. Het kan niet zo zijn dat andere leraren hun baan verliezen omdat ik geëxperimenteerd heb met islamitisch onderwijs."

Wat als de leerlingen toch overgeplaatst moeten worden? Er is toch keuzevrijheid van onderwijs?

"Alle Rotterdamse scholen zijn gelukkig bereid leerlingen op te vangen. We zeggen dan tegen ouders: daar, daar en daar is plek voor uw havist of vmbo'er. Kies maar. Is er geen ruimte meer? Dan gaan we naar de volgende school."

Het is nogal een operatie. U bent er vast al lang mee bezig?

"De staatssecretaris heeft ons vanaf het begin gevraagd mee te denken. De voorkeur gaat uit naar scenario 1, maar gelukkig kunnen we in no time omschakelen."

Wat gebeurt er met het oude personeel en de gebouwen?

"De bekostiging stopt op 1 november, de school gaat dan failliet. Het personeel staat dan op straat. Iedereen kan reageren op de advertenties voor een nieuwe school. We zoeken bevoegde, bekwame mensen. Er is ook een nieuw gebouw nodig. Toevallig komen op 1 november twee gebouwen leeg te staan. Daar kan de school aanvankelijk in. We hebben al een ander pand op het oog waar we verder kunnen. We willen dat niets meer aan Ibn Ghaldoun herinnert. Dan kan men niet zeggen dat Ibn Ghaldoun een doorstart maakt."

En het bestuur?

"Ibn Ghaldoun-bestuurder Ayhan Tonca zag kans veranderingen ten goede aan te brengen op de school. Ik zou zijn competentie graag gebruiken. Ik weet niet hoe hij erin staat. Hij heeft een zware periode achter de rug en veel op zijn bordje gekregen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden