Niets is sterker dan de stilte Peter van Lange

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Waar heeft u dit motto vandaan?

"Het is een gedeelte uit het lied 'De Stilte' van de Nederlandse zanger Stef Bos: 'Niets is sterker dan de stilte, niets is sterker dan het woord dat niemand hoort'. Zeker in deze overspannen tijd, waarin mensen als Geert Wilders en Bram Moszkowicz zichzelf en anderen overschreeuwen, vind ik stilte een belangrijke waarde. Het is, vooral in de media, vaak hetze, hetze en veel lawaai. Bovendien is niks zeker en zelfs dat niet. Maar ook de aanwezigheid van geluid, altijd en overal, stoort mij. Ik hou erg van voetbal en kijk zo af en toe doelpunten en acties terug op YouTube. Voordat ik die goals krijg te zien, moet ik dan eerst door zo'n lawaaierig reclamefilmpje heen. Het lijkt ook wel of alles ingevuld moet worden. En tóch heeft de mens behoefte aan stilte."

undefined

Waarom is stilte goed voor een mens?

"In mijn leven merk ik dat veel goede zaken zich ontwikkelen in de stilte. Ook in mijn werk op school zie ik dat leerlingen, door het lawaai heen, behoefte hebben aan stilte. Toen ik nog uitsluitend docent was, nam ik de leerlingen van 5 vwo mee naar een franciscanenklooster in Megen en ben ik met de jongeren naar de kloostergemeenschap van Taizé geweest. Hier bleek dat ze behoefte hebben aan een verstilde aandacht, en om vanuit een schouwende stilte naar de werkelijkheid te kijken, te ervaren wat er aan vragen of gedachten bij je leven. Die leerlingen waardeerden dat zeker, het is dus beslist niet zo dat alleen de oudere generatie stilte op prijs stelt.

De kracht van stilte bemerk ik ook bij de begeleiding van nieuwe docenten en studenten van hbo en universiteit die bij mij op school hun stage doen. Ik werk met video-interactie, waarbij ze op beelden terugzien hoe ze in de klas aan het werk waren. Daar valt vaak op dat non-verbale uitingen meer betekenis hebben dan verbale. Wat vertel je leerlingen met je lichaam, met je mimiek, met je houding?"

undefined

Nou?

"Stilte is meer dan het ontbreken van geluid. Er bestaan ook stiltes die spreken, die kijken met open ogen. De stilte is er uiteindelijk altijd. Je draagt de stilte altijd bij je en je kunt er altijd in schuilen. Kortom, met een paradox: stilte is een mooi geluid."

Joost van Velzen

Peter van Lange (1958) is docent levensbeschouwing,

schoolopleider en begeleider van nieuwe docenten aan

het Bonhoeffer College in Enschede.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden