Niets is ooit maar alles wordt Nicolas Mansfield

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

JOOST VAN VELZEN

Die klinkt bekend. Van wie is de uitspraak?

"Plato. Ik heb ook nog een andere, van de Griekse filosoof Heraclitus: 'men kan niet twee keer in dezelfde rivier stappen - het is steeds weer vers water dat u tegemoet stroomt'."

undefined

Ook mooi. Alleen: die past niet in het tegeltje.

"Dat geeft niks. Ik ben niet permanent gebonden aan één van die motto's. Want dat is het nadeel van tegelspreuken: Je zit er meteen zo aan vast. Terwijl het leven juist voortdurend in beweging is. Alles stroomt, niets staat stil. Of zoals Heraclitus zei: Panta rhei, ouden menei. Ik heb niet veel met de gedachte van 'een stip aan de horizon zetten'. Ik doe iets liever vandaag dan morgen. Met een uitspraak als 'pluk de dag' heb ik al helemaal weinig; die betekent het tegenovergestelde van die stip aan de horizon en is mij te opportunistisch. Kortom: motto's zijn nuttig maar niet toereikend."

undefined

U begeeft zich als directeur van de Nederlandse Reisopera in een culturele omgeving. Is die ook veranderlijk?

"De hele samenleving is voortdurend in beweging, dus de culturele omgeving ook. Wij hebben de laatste jaren last gehad van rendementsdenken vanuit de overheid. We komen nu een half miljoen euro per jaar tekort. Ons rendement zit nu eenmaal in de immateriële winst die we met elkaar delen. Wij zetten in ons vak voortdurend de zintuigen op scherp en bewijzen dat kunst niet alleen wat kost maar ook iets waard moet zijn. Niet alles is te vangen in een spreadsheet. Ik ben ook geen handelaar. Ik denk wel eens: ik run een soort kerk die mensen door opera laat reflecteren op hun leven, zonder ze een dogma op te leggen."

undefined

Lukt dat?

"Wij merken dat ons publiek trouw is. Als reizend gezelschap zien we dat in het hele land toenemen. Helaas zijn nog niet alle politici ervan doordrongen dat er meer is dan de hoofdstad. Terwijl echt iedereen recht heeft op kwaliteitscultuur. We betalen ook allemaal dezelfde belasting."

Nicolas Mansfield (Reigate (GB), 1966) is directeur van de Nederlandse Reisopera, en vicepresident bij Dorset Opera, een zomerschool voor jong zangtalent. De Reisopera trekt door het land met Mozarts opera 'Così fan tutte'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden