Niets gewonnen, op naar Tokio

Blijmoedige strijder | Churandy Martina liep zes olympische sprintfinales tegen Usain Bolt. Hij wil met zijn races en optimisme mensen inspireren.

Lachend als een kind met blijde verwachtingen draaft Churandy Martina (32) het stadion binnen voor zijn zesde olympische finale tegen Usain Bolt. De Jamaicaan is vannacht in Rio vermoedelijk met een negende gouden medaille op gelijke hoogte gekomen met Carl Lewis en Paavo Nurmi. Martina staat met lege handen.

Waar Bolt na zijn derde achtereenvolgende titel op de 200 meter afwezig en verveeld de eindeloze reeks televisiereporters te woord staat, daar straalt Martina van enthousiasme. Van hem geen excuses, voorbehoud of 'als dat, dan'-speculaties. Het is zoals het is, hij is er gelukkig mee.

Martina maakt zich eerder bezorgd om zijn fans in Curaçao en Nederland die de wekker voor hem hebben gezet. Hij hoopt dat hij niemand in die onderbroken nachtrust heeft teleurgesteld.

Enkele minuten eerder is hij in de olympische finale 200 meter voor de tweede maal achtereen als vijfde gefinisht. Bolt was, ofschoon trager dan verwacht, de logische winnaar; zijn beoogde opvolger Andre de Grasse uit Canada pakt zilver.

Maar wat is daar achter aan de hand? De Fransman Christophe Lemaitre, de Brit Adam Gemili en Martina worden in die volgorde in de uitslag opgenomen, ofschoon het menselijk oog geen onderscheid heeft waargenomen. Tussen het brons van Lemaitre en de roemloze vijfde plaats van Martina liggen zes duizendsten van een seconde.

Voor de blijmoedige strijder zal ook dat geen verschil maken, de officiële 0,01 of de officieuze 0,006. Nooit lijkt hij zich druk te maken over onrecht, obstakels of tegenslag. Na de vele blessures waarmee hij de afgelopen jaren te kampen had, dankt hij God dat hij terug is.

Zelfs in wat het dieptepunt van zijn carrière moet zijn geweest, bleef hij de ongebroken optimist waar zijn begeleiders de wereld vervloekten en de olympische diskwalificatie van hun held tot aan het arbitragehof Cas aanvochten. Dat was in 2008, toen Bolt tijdens de Olympische Spelen van Peking met zevenmijlslaarzen de reus van de atletiek werd. Martina finishte onder de vlag van de Antillen op de 100 meter als vierde achter Bolt, op de dubbele afstand werd hij zelfs tweede.

Na een Amerikaans protest werd hij gediskwalificeerd, omdat zijn linkervoet de lijn van zijn baan had geraakt. Shawn Crawford kreeg tot ontzetting van vrijwel iedereen het zilver. Die ontzetting gold ook Crawford, die Martina twee weken later de zilveren medaille overhandigde. De Amerikaan vergeleek zijn actie met het vinden van een portemonnee op straat. Die bezorg je terug bij de rechtmatige eigenaar.

Op die rechtschapenheid kan Martina een leven lang teren. Hoe serieus en hard hij sinds zijn debuut in 2000 op de WK junioren met ongebroken vertrouwen vecht voor een echte grote prijs, op WK's of Olympische Spelen.

Toch is hij daadwerkelijk bevoorrecht. Niet veel sprinters kunnen bogen op een scala aan titels op de Zuid-Amerikaanse Spelen, de Pan-Amerikaanse Spelen, Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen en (dit jaar nog) Europese kampioenschappen.

En ook nu geeft hij de moed niet op. Bolt zal toch niet zo vroeg al stoppen? Martina wil hem echt nog een keer verslaan. Hij wijst op zijn arm, waarop de olympische ringen zijn getatoeëerd. Vier zijn er gevuld met het jaar waarin hij olympiër was; 2020 moet de serie completeren.

Er is wel een hindernis. Naast bloed, zweet, tranen en plezier is topatletiek ook keiharde business. De afgelopen jaren boerde hij met blessures en afnemende snelheden slecht. "Dan is er zo 30 tot 40 procent van je sponsorcontract af."

Zijn wervende boodschap is er een vol boerenslimheid. Martina gaat graag nog vier jaar door, tot Tokio. Maar atletiek is duur en de schoorsteen moet roken. Mensen inspireren met zijn prestaties en optimisme, dat mag toch wel wat kosten?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden