’Niets doen en stil zijn, dat is zo gek nog niet’

Wat voor levensbeschouwing past bij u? Trouw ondervraagt bekende Nederlanders aan de hand van de Relitest. Vandaag: journaliste Myrthe Hilkens. „Katholieken zijn de luiste religieuzen.”

Het moederschap wierp Myrthe Hilkens een maand geleden een spirituele ervaring met een biologisch tintje in de schoot. „Als dat wurm eenmaal op je buik ligt, overspoelt het gevoel je dat er iets bestaat dat oneindig veel belangrijker is dan jij.”

De aanblik van haar dochter Feline deed plotsklaps alle pijn verdwijnen. „Natuurlijk weet ik dat mijn lichaam stoffen aanmaakt waardoor ik zo’n euforisch gevoel krijg”, relativeert Hilkens. „Het is een spirituele ervaring, geholpen door natuurlijke drugs. Anders zouden vrouwen vanwege het trauma van de eerste bevalling nooit meer een tweede kind krijgen.”

Het vertrouwen in de natuurwetenschappen wordt bij Hilkens aangevuld met een dosis spiritualiteit.

Ze hinkt op twee gedachten. Volgens de Relitest kan ze zich voor 70 procent vinden in de nieuwe spiritualiteit en voor 58 procent in het atheïsme. „Ik weet niet hoe alles precies in elkaar zit met God en de wereld, maar dat vind ik niet erg”, zegt Hilkens. Ze zou wel willen weten of God bestaat: „Misschien heeft ie wel borsten.”

Een god die leuke, lieve en aardige ongelovigen uiteindelijk de toegang weigert aan de hemelpoort, ziet Hilkens niet zitten. „Zo’n god hoeft voor mij niet. Niet iedereen wordt met religie opgevoed, en het idee dat je als gelovige altijd naar binnen mag als je spijt betuigt over je fouten vind ik oneerlijk.”

Hilkens kan zich opwinden over zo’n godsbeeld. „Het is een projectie van het menselijk falen. Ik vind het allemaal zo arrogant. Je mag niet zeggen: ’Iedereen die in God of Allah gelooft is een debiel’. Maar gelovigen die menen dat alle ongelovigen zondaars zijn, vind ik even erg.”

Hilkens is gedoopt toen ze klein was. Ze komt uit een katholieke familie, die nooit naar de kerk ging. „Katholieken zijn de luiste religieuzen”, meent ze.

Maar dat gold niet voor de jonge Hilkens. Toen ze acht was, werd ze misdienaar. Haar motieven daarvoor waren echter minder vroom: „Eén keer per jaar gingen de misdienaars naar Centerparcs. Ik was verliefd op mijn buurjongen die ook misdienaar was. Ik wilde wel met hem een weekendje weg.”

Haar carrière in de kerk was van korte duur en het weekendje Centerparcs is er nooit van gekomen. „Ik kreeg heel vaak de slappe lach om mensen in de kerk. Dan werd mij vriendelijk verzocht even weg te gaan en stond ik weer buiten in mijn jurkje.”

Wat Hilkens overgehouden heeft aan haar flirt met het katholicisme is een liefde voor Maria- en Jezusbeelden. „Inmiddels heb ik een heel altaar”, vertelt ze. „Maar Boeddha staat er ook tussen.”

Hilkens beschouwt het katholicisme niet alleen als een godsdienst voor luie religieuzen, maar ook als een mooie godsdienst. „Al die beelden en dat glas-in-lood vind ik prachtig.”

Bovendien houdt ze van rituelen. „Ik ben echt een kaarsjesbrander. Op vakanties in Italië kan ik geen kerk voorbij lopen zonder er een kaarsje aan te steken.”

Een kaarsje branden doe je volgens Hilkens altijd voor een ander. „Als ik niet bij machte ben iemand concreet te helpen – zoals mijn moeder die borstkanker kreeg – dan kan ik toch in gedachten even bij diegene stilstaan.”

Een keer per dag probeert Hilkens sowieso stil te staan. „Ik neem dan een moment rust en tel mijn zegeningen”, vertelt ze. Ze kan het iedereen aanraden. „Ik hou van stilte. Mensen moeten sowieso meer de stilte leren waarderen. Ietwat bezinning zou ons goed doen. Niets doen en stil zijn, dat is zo gek nog niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden