Niets aan de hand

Collega-columnist, meester Bart, beklaagde zich er in april op Twitter al over. De vmbo-examens waren al begonnen, maar geen krant die er aandacht aan besteedde. Nu er weer volop aandacht is voor de examens van de kinderen op havo en vwo, die kennelijk wel al die aandacht verdienen, hier dan ook zes dingen die iedereen zou moeten weten over de examens in de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo.

1) Het grootste deel van de leerlingen op de basisberoepsgerichte (98 procent) en de kaderberoepsgerichte leerweg (80 procent) doen hun examen digitaal. Bij een examen Nederlands en Engels krijgen zij filmpjes te zien, naast vragen over gewone tekst. Grafieken worden bij wiskunde met de muis op het scherm getekend. 't Is waar!

2) Zo modern dat leerlingen moeite hebben met de overstap. Een grafiek op papier maken is anders dan op een scherm. Iets wat te oefenen is, inderdaad, maar vanwege de introductie van een nieuwe software-omgeving konden zij maar één keer met al die mooie 21ste eeuwse speeltjes aan de gang. Op het vmbo!

3) Deze week was er veel aandacht voor het vwo-examen Nederlands. Er zaten meerkeuzevragen in waarvan meerdere antwoorden goed waren, maar er mocht er maar één goed zijn van het antwoordmodel. Waarom horen we dat soort klachten nooit over de examens van het vmbo-b en vmbo-k? Simpel: alle multiple-choicevragen worden automatisch nagekeken door de computer. Als leraren moeten we er blind op vertrouwen dat Cito het werk goed doet. Jahaha; nee, dat gaat vast goed.

4) Als er een open vraag is, wordt die alleen door de eigen docent nagekeken. Er is geen tweede correctie. Dat scheelt een boel werk, ja. Onregelmatigheden worden pas in oktober gecontroleerd. Als iedereen z'n diploma al heeft. Dat wekt vertrouwen.

5) Digitale examens worden op verschillende tijdstippen afgenomen. Er bestaan meerdere versies, verschillende klassen maken verschillende examens, die door de onderwerpkeuze erg in niveau kunnen verschillen. Als het vwo'ers waren stond het in de krant.

6) De praktijkexamens van vmbo-k en vmbo-b mogen oneindig vaak herkanst worden, en tellen uiteindelijk dubbel. Een mooie manier om, soms met veel geduld, leerlingen aan twee of vier compensatiepunten te helpen. Ook handig om een vakkengemiddelde van 5,5 te halen. Die herkansingen zijn al begonnen. Ben benieuwd hoeveel scholen dit jaar weer 100 procent slagingspercentages halen.

Gewoon doorlopen, niets aan de hand?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden