Update

'Niet zwemmen in zee vanwege zeevonk'

null Beeld anp
Beeld anp

De mysterieuze rode gloed aan de kust van Wassenaar en Scheveningen is zeevonk, zo blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Mensen krijgen het advies om niet de zee in te gaan, maar volgens het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is dat overdreven. "Zeevonk kan wat huidirritaties veroorzaken, maar is niet giftig."

redactie

De rode gloed werd zondag ontdekt aan het strand van Wassenaar en was daarna ook zichtbaar bij Scheveningen en Katwijk. Strandgangers mochten toen al de zee niet meer in en op de posten van de reddingsbrigade werd de rode vlag gehesen. Dat gebeurt vandaag ook weer. De kustwacht voert een verkenningsvlucht uit, om te kijken in hoeverre de zeevonk nog zichtbaar is. Rijkswaterstaat zal in de loop van de dag het water opnieuw onderzoeken.

undefined

Rijkswaterstaat heeft de hele nacht doorgewerkt om te onderzoeken wat de rode gloed heeft veroorzaakt. Eerder werd gedacht dat het ging om 'plaagalg', algen die massaal voorkomen en stank en schuimoverlast veroorzaken. Zondag mochten de bezoekers van de stranden in Scheveningen en Wassenaar de zee niet in.

Ammoniak
Zeevonk is een eencellig organisme dat het midden houdt tussen een plant en een diertje. Hoewel zeevonk zelf niet giftig is, kunnen bij grote aanwezigheid ophopingen van ammoniak ontstaan die giftig zijn voor de omgeving. In Wassenaar werden verschillende mensen misselijk terwijl ze in zee zwommen, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Reddingsmaatschappij (KNRM).

De zeevonk is een bijzonder natuurverschijnsel. Het heeft een lichtgevend enzym dat actief wordt bij beweging, zoals het breken van de golven op de kust. Dat brengt bij het organisme een chemische reactie teweeg waardoor die licht gaat geven. Vermoedelijk schrikken de algen zo hun natuurlijke vijanden af, zoals garnalen. Omdat het momenteel warm, zonnig en vrij windstil weer is plant het beestje zich zeer snel voort, met de duidelijk waarneembare gloed tot gevolg.

'Te zwaar advies'
Toch gaan veel mensen in Scheveningen, onder wie veel buitenlandse toeristen, gewoon het water in ondanks waarschuwingen van de reddingsbrigade. Al is het de vraag of ze doorhebben wat er aan de hand is: auto's van de brigade rijden over het strand met borden met de Nederlandse tekst 'zee gevaarlijk'.

Volgens het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) valt dat wel mee. Het instituut vindt het advies van Rijkswaterstaat om niet de zee in te gaan overdreven. "Zeevonk kan wat huidirritaties veroorzaken, maar is niet giftig", aldus een woordvoerder. "Na het zwemmen gewoon even afspoelen met zoet water."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden