Niet Zuma, maar Obama is Mandela's erfopvolger

Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf, is veertig kilo kwijt! Daags na de herdenking van Mandela stond 'P&W' al weer met beide voeten in de Hollandse klei.

Het 'Journaal' niet. Dat meldde dat de voor de ceremonie ingehuurde doventolk een charlatan was. "Hij had nul procent van de gebaren goed."

Als je de uitzending vanuit het Soccer City-stadion terugkijkt, denk je: dat ik dat zélf niet heb gezien. De tolk beschikt over welgeteld drie gebaren, die telkens terugkeren. Hij trekt er een beetje een treurig gezicht bij. Alsof hij wanhopig verlangt naar een vierde gebaar. Of misschien wel een vijfde. Zeventig wereldleiders voor de gek gehouden.

Er is meer dat opvalt bij zo'n tweede blik. De sprekerslijst. Op Obama na geen enkele westerse redenaar. Wel Brazilië, India en China. "Europa verdwijnt voor Zuid-Afrika steeds meer achter de horizon", legde oud-NRC-correspondent Peter ter Horst in 'Nieuwsuur' uit. "Het land wil zich nadrukkelijk scharen onder de opkomende economieën."

Toch blijft het merkwaardig: leiders van autoritaire staten als China en Cuba voeren het woord bij het afscheid van 's werelds grootste vrijheidsstrijder. Oud-spindoctor Jack de Vries dacht dat Mandela het bewust zo had geregeld. "Tot na zijn dood blijft hij werken aan verzoening in de wereld", zei hij in 'RTL late night'. Kenneth Herdigein, gelegenheids-commentator bij de NOS, schreef de gestorven ANC-leider geraffineerder denkwerk toe. "De Chinese vice-president, met zijn communistische éénpartijstaat, wordt gedwongen te spreken over de erfenis van Mandela. En dan komt 'ie ook nog ná Obama."

Klonk plausibel, al was voor het overige de toegevoegde waarde van deze duider, van beroep acteur, niet erg helder. Er waren meer BN'ers van wie je je afvroeg wat ze ineens op tv deden. Jeroen van Merwijk bijvoorbeeld. Hij zong in 'P&W' een lied over mensenrechten. Zal wel met Mandela van doen hebben, vermoedde je. Die gedachte werd nog versterkt toen Karin Bloemen aanschoof om Van Merwijks lied 'Apartheid es ien skone zaak' te vertolken. Toch wilde de cabaretier het, met een rare omweg via Johannesburg, vooral over zichzelf hebben.

"Ik houd op met toeren, want ik word te weinig geboekt", klaagde hij. "Daar moeten we dus iets aan doen", reageerde Jeroen Pauw meteen, "hoewel dat niet de bedoeling is van jouw komst hier." Oh nee? Wat was dán de bedoeling van Van Merwijks komst? De cabaretier vertelde ook dat hij een website had. Zodat mensen alvast konden boeken voor de 'schuiloptredens' die hij wil gaan houden in z'n eigen huis. Waar een Mandela-U-bocht al niet goed voor is.

Nee, dan Obama. Ook als hij over zichzelf sprak, deed hij dat in het licht van Mandela's grandeur: "Ik kan nooit aan Madiba tippen, maar door hem wil ik wel een beter mens worden." Gevolg van dat morele appèl was dat iedereen Obama onmiddellijk op het schild hees. Niet de Zuidafrikaanse president Zuma ('hij kan nie praat nie', twitterde een vrouw), maar Obama is de erfopvolger van Mandela, concludeerde Ter Horst terecht in 'Nieuwsuur'. Afluisterschandalen of niet, de president van de VS heeft zijn vroegere glans herwonnen. Voorlopig kan hij bij de tv-kijker weer niet kapot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden