’Niet-westerse immigrant kost 7,2 miljard’

Op het moment dat de PVV een beetje uit beeld aan het raken is, publiceerde Geert Wilders gisteravond een door hem aangevraagd onderzoek naar het prijskaartje van de niet-westerse immigrant. Het kost de Nederlandse samenleving 7,2 miljard euro per jaar, berekende onderzoeksbureau Nyfer.

Ingrid Weel

PVV-leider Wilders noemt de uitkomsten schokkend. „Het feit dat de massa-immigratie ook in financieel opzicht rampzalig is, bevestigt de noodzaak van maatregelen die de PVV wil. Wij zullen daarom de komende tijd telkens aan de orde stellen dat er ook kan worden bezuinigd op immigratie.”

De PVV wil sowieso – of het nou geld kost of niet – een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen vanwege ’hun achterlijke geloof’. Daarbij wil hij de overige migratie en asielstromen beperken, en nieuwe immigranten de eerste tien jaar uitsluiten van uitkeringen. Ook wil Wilders „afscheid nemen van vreemdelingen die geen baan hebben”.

Uit het onderzoek van Nyfer blijkt inderdaad dat bij vluchtelingengroepen de uitkeringsafhankelijkheid heel hoog is. Van bijvoorbeeld de Somalische Nederlanders had vorig jaar 36 procent een bijstandsuitkering. Bij Iraakse Nederlanders ligt het percentage op 30.

De netto bijdrage van niet-westerse immigranten is alleen positief als ze tussen de 30 en 54 jaar oud zijn. Autochtone Nederlanders leveren tussen de 25 en 65 jaar een positieve bijdrage aan de schatkist.

Het nadeligst voor allochtonen is dat ze veel minder belastingen en premies betalen dan de gemiddelde Nederlander, doordat hun arbeidsparticipatie en inkomen lager zijn. Daarbij zijn ze oververtegenwoordigd in de criminaliteit, wat tot extra kosten leidt. Het CPB kwam in 2003 met een soortgelijke uitkomst. Nyfer komt iets duurder uit „doordat wij pessimistischer zijn over het tempo waarin de tweede generatie de achterstand op de arbeidsmarkt inhaalt”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden