Niet wachten op stembus: hervorm nu!

Nederland is in een politiek onzekere situatie terechtgekomen. Verkiezingen liggen voor de hand, hoogstwaarschijnlijk dit najaar. Dat is over een half jaar.

Kostbare tijd die goed gebruikt kan worden nu Nederland verlost lijkt van de wurggreep van Wilders. Laat dit minderheidskabinet nu echt gaan doen wat ze al veel eerder had moeten doen: coalities aangaan met constructieve partijen om echte hervormingen door te voeren.

Ze zijn al zo vaak genoemd: woningmarkt, arbeidsmarkt, zorg, AOW-leeftijd, kenniseconomie. De analyses en de plannen zijn er, en er lijkt voor veel hervormingen een breed politiek en maatschappelijk draagvlak. Door te stoppen met het kaasschaven en tot echte hervormingen te komen kan dit kabinet een goed fundament leggen voor een sterker Nederland. Dat moet vooral gebeuren door het vertrouwen in de economie te herstellen, bij consumenten en ondernemers.

Zou het VVD-CDA minderheidskabinet dit toch niet aangaan, dan is het samenstellen van een zakenkabinet een goede oplossing. Een kabinet met weinig of geen directe binding met de fracties in het parlement, breed samengesteld met erkende deskundigen en mensen met gezag vanuit diverse partijen. Types als Rinnooy Kan en Winsemius, zeg maar. Zo'n kabinet krijgt een beperkte, maar belangrijke opdracht: stel vóór Prinsjesdag een hervormingsagenda op en verwerf daar parlementaire steun voor. Een regeringsprogramma is niet nodig, daar hoeft geen kostbare tijd aan te worden besteed. Verkiezingen schuiven dan misschien iets naar achteren. Maar het grote voordeel is dat de hervormingen geen inzet hoeven te vormen van die verkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden