Niet verwacht, toch gebeurd: Hitlers 'Mijn strijd' is een instant bestseller

Beeld ANP

‘Mijn strijd’ van Adolf Hitler ligt sinds een kleine twee weken in de winkels en er zijn al 14.000 exemplaren van verkocht. Uitgever Prometheus komt binnenkort met een vierde druk. 

Dat maakt de nieuwe Nederlandse vertaling van het anti-semitische boek ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler tot een van de best verkochte boeken van de afgelopen week, meldt de Stichting CPNB.

Het boek kwam in de eerste week al op plaats zeventien van de CPNB-lijst met de zestig best verkochte boeken. Nu staat het op drie, net onder aanvoerder ‘De zeven zusters’ van Lucinda Riley en ‘Simpel’, waarin recepten van Yotam Ottolenghi zijn verzameld. 

De verkoop van Mein Kampf was in Nederland lange tijd verboden omdat het aanzette tot racisme en haat. Nazi-leider Hitler schreef het politiek manifest in 1925 en 1926 en ontvouwde daarin zijn fascistische en oorlogszuchtige ideologie. 

Het verbod geldt niet meer. De nieuwe vertaling, begeleid door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod), gaat vergezeld van uitgebreide historische uitleg door historicus Willem Melching van de Universiteit van Amsterdam. Ingebed in deze wetenschappelijke context mag het boek nu wel over de toonbank.  

Ietwat terughoudend

Uitgever Mai Spijkers van Prometheus vertelt dat in de eerste dagen na verschijning de verkoop van Mijn Strijd vooral via internet liep. "Boekhandels waren ietwat terughoudend met bestellen, hielden het vaak bij enkele exemplaren. Maar via bol.com ging het al snel met honderden per uur."

Inmiddels is de vraag vanuit de boekhandels ook aangetrokken. Niet alleen in Nederland, ook uit België komen bestellingen binnen, vertelt de uitgever. Spijkers: "Ik ben wel verbaasd, ik kon van tevoren moeilijk inschatten of mensen dit nog interessant zouden vinden." 

Twee jaar geleden verscheen in Duitsland een vergelijkbare nieuwe uitgave van Mein Kampf, ook daar met uitgebreide wetenschappelijke notities. Dat boek werd eveneens snel een bestseller, maar na korte tijd zakte de verkoop weer in. De direct geïnteresseerden waren voorzien, veel meer vraag bleek er niet te zijn.  Spijker: "Het kan zijn dat dit hier ook gebeurt, ik kan dat niet inschatten."

Lees ook:

'Mijn Strijd wordt vast geen bestseller, maar goed dat het te koop is'

Bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers kreeg de dikke pil een plaats op de geschiedenistafel. 'Mijn strijd' ligt ingeklemd tussen een boek van voormalig Amerikaans vicepresident Joe Biden en 'Oorlogszoon' van Ivo Weyel, over de onderduikjaren van zijn vader. Wat vinden klanten daarvan?

Dat ‘Mein Kampf’ in de trein kan worden gelezen, geeft velen een onveilig gevoel

Het voelt toch vreemd om bijna 50 euro uit te geven aan ‘Mein Kampf’, schrijft Leonie Breebaart. ‘Vandaar dat ik nogal bot de gratis versie downloadde, waarbij ik uitkwam bij sites als ‘deutschermensch.files’.’

‘Mein Kampf’ was ook na de oorlog gewoon verkrijgbaar

'Nu ook in de Nederlandsche taal', jubelde een advertentie in de NSB-krant Volk en Vaderland al in september 1939. ‘Mijn kamp’, de Nederlandse vertaling van Adolf Hitlers ‘Mein Kampf’ zou in november verschijnen en moest ƒ 4,50 kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden