'Niet vernietigen papaver bevordert wederopbouw'

(Novum) - Het instandhouden van de papaverteelt in Deh Rawod werkt de wederopbouw van het gebied in de hand. Dat zegt een adviseur van het Provinciale Reconstructie Team (PRT) in Deh Rawod tegen een verslaggever van persbureau Novum in de Afghaanse provincie Uruzgan. In Tarin Kowt, waar ook Nederlanders zijn gestationeerd, wordt de papaveroogst vernietigd. Dat zou echter leiden tot geweld.

Vorige week raakten elf Nederlandse militairen in Uruzgan gewond door bermbommen. Volgens sommigen is dat een direct gevolg van de vernietiging van de papavervelden. De teelt is voor veel lokale boeren de enige bron van inkomsten. Papaver, waarvan opium wordt gemaakt, is een van de belangrijkste gewassen die worden verbouwd in Uruzgan.

"Het komt ons niet slecht uit dat ze hier nog niet zijn begonnen met het vernietigen van de papaver", zegt PRT-adjudant Lesley, die zich bezighoudt met de verhoudingen tussen de verschillende lokale bevolkingsgroepen. Dat de papavervelden ongemoeid worden gelaten, is volgens hem gunstig voor de voortgang van de opbouwprojecten in het gebied. "Anders gaan ze hun oogst verdedigen door bijvoorbeeld bermbommen in te graven."

Het PRT, dat verantwoordelijk is voor het coördineren van de wederopbouw van de streek in en rond Deh Rawod, financiert lokale aannemers, die vervolgens aan de slag gaan met de aanleg van wegen, bruggen en scholen. De bedoeling daarvan is om de lokale economie te stimuleren en Afghanen zelf verantwoordelijk te maken voor het resultaat van het werk. Dat moet de kans verkleinen dat de projecten na enkele maanden weer worden vernietigd door bijvoorbeeld de Taliban. Ook alternatieven voor de papaverteelt worden gestimuleerd, zoals het verbouwen van saffraan.

Het PRT in Deh Rawod houdt zich ook bezig met de opbouw van het lokaal bestuur. Zo stimuleren ze de vaste aanstelling van lokale bestuurders tegen een vast salaris. Op dit moment worden bestuurders niet betaald voor het uitoefenen van hun functie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden