Niet veranderen, Máxima!

De uitbundigheid van Máxima is slechts voor enkelen storend. Ze is nu eenmaal extravert. Afgedwongen ingetogenheid zou ten koste gaan van haar uitstraling, vinden veel lezers.

Belachelijk ouderwets

Sinds wanneer moet elke koningin ingetogen, beminnelijk en dienstbaar zijn? Wat is dat voor een belachelijke ouderwetse opvatting. We leven in de 21ste eeuw, hoor. Laat Máxima zijn wie zij is: een ontwikkelde, charmante, stralende en geïnteresseerde vrouw die veel mensen weet te raken en die zich op verschillende manieren inzet voor de maatschappij. En dat zij dat elke keer in een andere haute couture outfit doet, neem ik voor lief.

Mirre Bots Nijmegen

Tomeloze inzet

Koningin Máxima moet vooral zichzelf blijven. Iets wat we prins Claus niet hebben gegund. Niet de kleren, maar de indrukwekkende persoonlijkheid maken Máxima tot wie ze is. Waar ze verschijnt wordt alles en iedereen aangestoken met sprankelende vitaliteit en warmte. "Máxima met haar grote hart", aldus prinses Beatrix. De eersten die daar de vruchten van plukken, zijn haar partner en kinderen. Maar dan ook allen die ze ontmoet in ons land en in de wereld. Wij verbazen ons bijna iedere dag over de stijlvolle, tomeloze inzet van ons koningspaar. Ze zetten het kleine Nederland positief op de kaart en scheppen in ons land saamhorigheid. Dat maakt me blij en dankbaar.

Doede Wiersma Leeuwarden

Glazen plafond

Nee, nee, nee! Natuurlijk mag, nee, moet koningin Máxima zichzelf blijven. Ik vind juist dat zij een goed voorbeeld geeft door zichzelf te blijven en zich niet te laten belemmeren door het glazen plafond. Het is niet van deze tijd dat de ene partner zich ondergeschikt moet opstellen ten opzichte van de andere, mijns inziens ook niet bij een koningspaar. Laten zij aan hun kinderen (drie dochters!) een voorbeeld geven dat past bij deze tijd. Bovendien, koning Willem-Alexander is van koningin Máxima gaan houden, omdat zij is zoals zij is. Daar moeten wij, met al onze oordelen, vanaf blijven. Als er al een probleem zou zijn met de houding van de koningin, dan is het aan de koning, en eventueel aan het hof, om dat te bespreken. Misschien is het goed als we bij onszelf te rade gaan, waarom onze aandacht meer naar de koningin uitgaat dan naar de koning, en waarom we dat een probleem vinden. Ik denk dat het meer over onze ideeën zegt, dan over hoe de koning en koningin zich gedragen.

Chantal van Lieshout Zeist

Buitengewoon geërgerd

Deze vraag is ons uit het hart gegrepen: wij hebben ons wederom buitengewoon geërgerd aan het gedrag van Máxima. Koning Willem-Alexander leek ook duidelijk not amused. De aanwezigen waren allen in donkere tinten gekleed, passend bij deze indrukwekkende 70-jarige D-Day herdenking, behalve koningin Elizabeth (op staatsbezoek in Frankrijk) én Máxima. Daarmee viel Máxima geheel uit de toon. Volgens ons had Máxima opnieuw iets aan haar ogen/gezicht laten doen, de reden dat ze die belachelijk grote zonnebril droeg en ook daardoor de aandacht op zich vestigde. Mede daardoor, en haar aanstellerig gedrag, lukte het haar om steeds de aandacht van president Obama te trekken. Koning Willem-Alexander kwam aan deze onderonsjes geen enkele keer te pas. Máxima zou inderdaad een voorbeeld moeten nemen aan Letizia van Spanje en Mathilde van België, beiden ook altijd elegant maar wel altijd ingetogen, zó kan het dus ook.

Albert en Hélène Levison Den Haag

Prins Claus

Koningin Máxima springt niet in het oog door haar kleding, maar door haar uitstraling. Als je een mens dat wilt ontnemen, wordt de persoonlijkheid aangetast. Wat dat met iemand kan doen, hebben we kunnen zien aan het deerniswekkende lot van wijlen prins Claus.

Nederland is het protocol ontgroeid waarin de kroondrager voorop loopt met zijn vrouw als sidekick in een hoekje.

Dick van Twillert Spakenburg

Zij is om naar te kijken

Máxima heeft zich als prinses steeds moeten aanpassen aan de kleding van de koningin, die het middelpunt van de aandacht was. Nu mag ze van mij 'losgaan', zolang ze nog redelijk jeugdig is. Volgens mij is de koning er om naar te luisteren en de koningin om naar te kijken. En Willem-Alexander kan zo hij dat nodig vindt zichzelf wat fantasierijker gaan kleden. Laat hij zoals zijn vader zijn stropdas weggooien en een fleurig hemd aantrekken. Kleuren wel even afstemmen met Máxima natuurlijk...

Henk van Haandel Amsterdam

Juichen

Laat haar vooral zichzelf zelf zijn! Dan is zij op haar best en zij en Willem-Alexander presenteren beiden Nederland op een heel enthousiaste wijze. Ik vind het geweldig hoe zij juichen bij de prestaties van onze sporters. Op werkbezoeken naar het buitenland reist in hun kielzog een stoet uit het bedrijfsleven mee om opdrachten binnen te halen. Zij proberen naast het volk te staan en ik vind dat zij daar heel goed in slagen. Daarnaast wens ik hun privacy op momenten dat zij niet in functie zijn. Het is hun baan en daarnaast hebben zij een gezin net als u en ik.

Jolanda Krabbendam Hattem

Moderne wereldvrouw

Koningin Máxima te uitbundig? Dat is niet enkel een ouderwets beeld van een koningin die vooral dienstbaar naast haar man hoort te staan, maar een conservatieve visie op de positie van een vrouw an sich. Republikein of monarchist, voor drie generaties vrouwen in onze familie is zij het toonbeeld van een krachtige, moderne wereldvrouw. Haar manier van kleden ondersteunt een karakteristieke vrouw vol zelfvertrouwen. Zolang wij in Nederland nog geen vrouwelijke premier aan het roer hebben gehad en een glazen plafond kennen van maar 10 procent vrouwelijke topmanagers kan koningin Máxima ons niet extravert genoeg zijn!

Jaïri Terpstra Middelburg

Temperament

Het temperament en de uitbundigheid van iemand kun je niet zomaar terzijde schuiven. Máxima is in al haar doen en laten volkomen zichzelf en dat mag, ook al ben je koningin. Spiegel je niet aan andere koningshuizen, waar minder spontaniteit aanwezig is en het protocol onder alle omstandigheden heerst. Wanneer Máxima in het gareel zou moeten lopen, denk ik dat ze niet zo gelukkig zou zijn en dat geluk straalt ze nu wel uit naar mensen van hoog tot laag.

Ook denk ik dat de koning helemaal achter haar staat en dat hij, in het vooruitzicht van zijn koningsschap, wist van haar extraverte karakter, waar niets mis mee is. Zij beogen een dynastie die helemaal past in deze tijd, niet ingetogen, maar spontaan en dicht bij hun onderdanen.

Piet Trepels Heerlen

Flirten

De vraag van de week is me uit het hart gegrepen. Ik erger me al heel lang groen en geel aan het mijns inziens té uitbundige gedrag van koningin Máxima. Ze kleedt zich extravagant en lijkt zo meer op een Hollywoodster dan op een Hollandse koningin. En flirten is voor een koningin wel helemaal uit den boze. Bij de D-Day-herdenking vond ik het echt te erg worden. Dat is niet passend voor de gelegenheid. Prinses Beatrix had chic en klasse. Maar Máxima helaas niet. Ze wordt nog eens de ondergang van de monarchie, denkt mijn man. Ze moet haar man als koning meer ruimte geven en niet alle aandacht naar zich toe willen trekken.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Zij durft

Jij durft, dacht ik bij het zien van koningin Máxima tijdens de D-day herdenking! Ik geniet van haar extraverte verschijning. Zeker naast de formele dracht van haar man. Gelukkig is koningin Máxima een buitenshuis hardwerkende moeder. Volgens mij willen we dat leden van het koninklijk huis er meer dan representatief uitzien.

Lisa van den Berg-Bracht Baak

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden