Niet veel keus in Syrië

Moeten we in de strijd tegen IS dan maar samenwerken met Poetin - door velen in het Westen gezien als een schurk? Verschillende lezers denken dat er weinig anders op zit.

Assad dwingen

Het is duidelijk dat de strategie van het Westen tegen IS niet werkt. Al veel eerder had Rusland betrokken moeten worden. Helaas zijn de verhoudingen door de ontwikkelingen rond Oekraïne ernstig verstoord. Doordat het Westen veel te snel allerlei toezeggingen aan Oekraïne heeft gedaan, voelt Rusland zich terecht bedreigd. Het is nu de kans om Rusland het initiatief te gunnen in Syrië en met Amerika en anderen in de regio de strijd tegen IS gezamenlijk aan te pakken. We hebben daarbij Assad (helaas) nodig.

De Arabische Lente is volkomen mislukt. Een democratie naar westers model werkt (nog) niet in die landen. Assad heeft in het verleden aangetoond een bindende factor te zijn in zijn land. Amerika wil dat hij verdwijnt, maar wie komt ervoor in de plaats? Laat de coalitie onder leiding van Rusland laten zien dat zij gezamenlijk IS willen en kunnen bestrijden, maar tegelijk ook Assad dwingen tot een humaner beleid.

Leen Stout Elst (Gld.)

Moeilijk

De vraag is of we toch maar moeten samenwerken met een schurk. Samen tegen IS kan wel, maar omdat Poetin ook (of vooral) die andere groepen bombardeert, is het zo moeilijk een uitspraak te doen.

G. v.d. Veen Groningen

Welke schurk?

Of we moeten samenwerken met een schurk? Dat doen we toch al lang? Saudi-Arabië is niet alleen de bondgenoot van het Westen, maar ook wat mensenrechten betreft een gruwelijke dictatuur, met elke twee dagen een executie door onthoofding c.q. kruisiging. Op dit moment is in het grotendeels soennitische Saudi-Arabië de executie van de jonge neef van een sjiitische geestelijke ophanden, zogenaamd vanwege het meelopen in een demonstratie. Verder heeft het land geen enkel probleem met het bombarderen van burgerdoelen in Jemen, waar onlangs nog circa 130 bruiloftsgasten omgekomen zijn. Welgestelde inwoners van Saudi-Arabië financieren openlijk IS, wat in een dictatuur alleen mogelijk kan zijn met goedvinden van de overheid. Wij vinden het allemaal prima. De ene schurk is blijkbaar de andere niet.

Marianne van Voorn Groningen

IS alleen maar sterker

De rol van het Westen in de strijd tegen IS in Syrië lijkt praktisch uitgespeeld. Een jaar lang bombarderen heeft IS alleen maar sterker gemaakt. Met het recente optreden van Poetin wordt het steeds duidelijker dat het Westen buitenspel wordt gezet. Assad gaat ervan uit dat de coalitie van Rusland, Iran, Irak en Syrië de strijd tegen terreur uiteindelijk zal winnen. Wat heeft het Westen daar nog aan toe te voegen?

Cees van Os Huizen

Realpolitik

Het gaat hier niet om goed of slecht, maar om Realpolitik. President Obama heeft aangetoond deze te beheersen: zie de akkoorden met Iran en Cuba. Ten aanzien van Syrië kiest hij helaas voor de rol van de opbouwwerker, zoals hij ook zijn carrière begon.

Noch hij, noch minister Koenders en zijn Europese collega's lijken te begrijpen dat mensenrechten en veiligheid van burgers niet worden gediend door een dictator te verwijderen. Zie Irak, zie Libië. Hoe afschuwelijk hun situatie nu ook is, het belang van de Syriërs kan pas op langere termijn worden gediend.

Ik ben het met Rob de Wijk en Vladimir Poetin (los van diens eigenbelang) eens dat Assad voorlopig beter in het zadel gehouden kan worden. Zelfs door andere anti-Assadgroeperingen dan IS naar de overlegtafel te bombarderen. Intussen kan Bert Koenders gaan werken aan het proces tegen Assad bij het Internationaal Strafhof.

Marten P. Knip Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden