Niet tot elke prijs solidair

Kan een ziekte te duur zijn om te behandelen? De vraag van zaterdag roept uiteenlopende reacties van lezers op. We moeten solidair zijn, maar ook: er zijn - helaas - grenzen.

Solidariteit
Het is beschamend dat we solidariteit opgeven met mensen die er niets aan kunnen doen dat ze de ziekte van Pompe of Fabry krijgen. Onze solidariteit kunnen we wel drastisch inperken met mensen die ziek worden door ongezond gedrag. Laten we eens beginnen met de rokers, overmatige drinkers en regelmatige bezoekers van snackbars.

Sytze van der Werff Arnhem

1 euro
Suggestie voor de kosten van de ziekte van Pompe: als iedereen jaarlijks 1 euro bij zijn verzekering laat bijschrijven ten gunste van de kosten van Pompe is er voldoende geld.

Arnoldus van der Werke Burgh-Haamstede

Landsgrenzen
Wat ik mis in de ethische discussie is het even buiten de landsgrenzen kijken. Waarom zou mijn (financiële) solidariteit met een Nederlandse Pompe- of Fabry-patiënt per se groter zijn dan die met een Afrikaans kind dat sterft aan het uitstekend te behandelen malaria? Is het een taboe om een mensenleven in geld uit te drukken? Hou toch op, dat doen we toch allang! Duizenden kinderen in subsahara-Afrika sterven nog steeds aan behandelbare ziektes als diarree en malaria. Het contrast met onze 'luxe-dilemma's' is wel heel groot.

Janneke Barten Haarlem

Innovatie uit zorgverzekering
Hoe komt de zorg zo duur? Er zit industriële innovatie achter. Kort geleden hoorde ik op de radio over biomechanica: verlamde mensen worden in een pak gehesen waardoor ze weer enige functionaliteit krijgen. Als je niet oppast, zit het zo in de zorgverzekering. Innovatie is prima, maar ik krijg de indruk dat fabrikanten snel geld willen verdienen met nieuwe zorgproducten via de zorgverzekeringen. Innovatie hoeft van mij niet meer via publieke zorgverzekeringen te worden vergoed.

Wout Riepma Leek

Keihard
Ja, een ziekte kan te duur zijn. Keihard, maar ook zieke mensen moeten solidair zijn, en begrijpen dat er nu eenmaal grenzen zijn, financiële grenzen. Dat weet iedereen die nu met moeite zijn hoofd boven water kan houden, en vaak niet zijn hoofd boven water kan houden. Alle middenstanders hebben de grootste moeite om hun zaak draaiende te houden, mensen worden ontslagen. We hopen dat met elkaar op te kunnen vangen door loonstops, hogere belasting, hogere eigen bijdrage. Maar we lopen tegen grenzen aan.

Ellen Vijverberg 's-Gravenzande

Prioriteiten
Zo lang wij in Nederland nog ruim 900 miljoen euro spenderen aan een stuk autoweg van 7 kilometer (A4 Midden Delfland), zo lang wij in Nederland nog geld over hebben om onze autosnelwegen om te katten naar 130 kilometer-zones voor een marginale tijdwinst, zo lang ook hebben wij geld om onze medemensen te behandelen.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Arts als rekenmeester
Weg met de arts als rekenmeester.

Ik wil een arts die kan luisteren, diagnostiseren, je leert omgaan met ziekte en je helpt genezen. Ziekte is iets tussen jou en de arts. Beroepsethiek en kunde is de basis van vertrouwen. Ik wil een gezondheidszorg die ultieme vragen niet omzeilt, maar altijd wil blijven helpen. Ik wil geen arts die moet bijhouden wat de verzekeraar hem als kostenmodel voorschrijft. Ik vrees het ultieme leugenachtige argument van de toekomstige zorgmanager, die koud en kil zal moeten zeggen: "Het geld is op, ik kan u gecontroleerd laten doodgaan. Sterkte."

Gert Ruijer Hilversum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden