Niet te veel op elkaar letten

Waarom is een huwelijk tussen twee mannen stabieler dan tussen twee vrouwen, vroeg Monic Slingerland. Lezers hebben zeer uiteenlopende, vaak originele verklaringen.

Andere zaken

Terug naar de jagers-verzamelaars: mannen die samen op jacht gingen kwamen niet met buit thuis als ze meer aandacht voor elkaar hadden dan voor de beesten. Zij gingen dan dood van de honger en met hen hun kinderen. Zij die zich op de beesten concentreerden en zich bijvoorbeeld niet bezighielden met ongenoegens jegens elkaar, kwamen wel met beesten thuis en die eigenschap overleefde in de mannen. Aan de borreltafel kun je sommige mensen op de kast krijgen met dit soort verhalen. Ik ben - naast ervaringsdeskundig in meer dan veertig jaar samenleven in een huwelijk - ook ervaringsdeskundig in groepsreizen/trektochten met tenten. Als alleenboekende man deel je dan een tent met een andere alleenboekende man, zo ook de alleenboekende vrouwen. Ik heb meer dan eens meegemaakt dat vrouwen na een week of zo een andere tentdeler zochten; de mannen nooit. Een verklaring heb ik niet, wel een advies: concentreer je vooral ook op andere zaken dan op elkaar.

Fredrik Radema Zoetermeer

Betere toekomst

'De man is trouw, de vrouw vertrekt', schrijft Monic Slingerland. Dit lijkt me een foute stelling. Allereerst moet je duidelijk hebben wat je onder trouw verstaat: seksuele en geestelijke trouw? Uiterste intimiteit? Dat veel mannen in hun homohuwelijk blijven zitten zegt niets over hun lichamelijke en geestelijke trouw aan hun huwelijkspartner. Mannen in een homohuwelijk kunnen wel veelvuldig vreemdgaan en toch met die ene man getrouwd blijven. Deze constructie bestaat ook in heterohuwelijken, alsook in huwelijken tussen twee vrouwen. Dat lesbische vrouwen eerder een punt achter hun huwelijk zetten dan homomannen heeft mijns inziens niets met trouw te maken, maar wel met alles wat je verwacht van een huwelijk. Dat de vrouw 'vertrekt' kan een positieve stap zijn naar een betere toekomst.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Meer ontspannen

Ik zou relaties tussen mannen niet willen indelen in seksueel trouw of ontrouw, zoals een man met wie Monic Slingerland sprak, dat doet. Ik voel plaatsvervangende schaamte bij die opmerking. Daar gaan we weer met het clichébeeld van de promiscue homo. Maar los daarvan. Het samenwonen van vrouwen wordt al langer geaccepteerd dan dat van mannen: de twee 'vrijsters' die samenwoonden. Samenwonende mannen is iets van de laatste drie, vier decennia. Dat lesbische stellen eerder scheiden, komt doordat daar veel vaker kinderen bij komen. Dat veroorzaakt weer meer druk en spanning in een relatie die al onder een vergrootglas ligt. Mannen houden er naast een volwaardige werkkring en hun vriendenkring ook vaker nog een gescheiden vriendenkring op na. De relatie is meer ontspannen.

Irdan Rednaw Rotterdam

Flexibel

Letter&Geest van 2 maart 2013 heb ik bewaard vanwege het artikel 'Flexibele vrouwenliefde'. Wat een openbaring! Niet eerder had ik gehoord over vrouwen die switchen van hetero naar lesbo en weer terug. Ik herken er mezelf in: 16 jaren getrouwd met een man en kinderen gekregen, daarna 27 jaren in volle overtuiging een lesborelatie (tot de dood haar riep). Om nu tot de ontdekking te komen dat een man ook wel weer in beeld zou kunnen komen. En sterker: om in de nagelaten dagboeken van mijn lief te lezen dat ook zij flex-seksueel was geweest. Dit switchen van gerichtheid zal vaker tot scheiding leiden. Van homo's is niet bekend of zij ook wel weer eens hetero worden, althans ik heb daar nooit van gehoord. Alleen vrouwen blijken flexibel. Ziehier mijn visie op het hogere aantal scheidingen onder lesbo's vergeleken met homo's.

Maria van der Burgt Ruurlo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden