'Niet te begrijpen dat dit kan in Nederland'

KOOTWIJKERBROEK - Vijf bedrijven per dag, nog dik tweehonderd te gaan: het preventief ruimen in Kootwijkerbroek zal in dit tempo nog twee maanden in beslag nemen.

Tenminste, als de ruimploegen van de Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees (RVV) hun omstreden werk kunnen blijven doen. Dat was gisteren pas mogelijk na het inzetten van een grote politiemacht. Met een waterkanon, de wapenstok en politiehonden forceerde de mobiele eenheid een doorgang voor de RVV-ploegen. Die verschenen pas om 13.00 uur, toen rond de te ruimen boerderijen een ME-cordon was gelegd en de politie zestien mensen had aangehouden die de ruiming wilden tegenhouden.

De schrik voor Kootwijkerbroek zit er bij RVV-medewerkers goed in. Afgelopen zaterdag zijn vijf ploegen urenlang bedreigd en vastgehouden. Twee weken geleden gebeurde dat ook al met RVV'ers die in Kootwijkerbroek brieven over de inenting rondbrachten. Burgemeester W. Burgering van Barneveld heeft de RVV gegarandeerd dat ze haar werk veilig kan doen. Binnen de politie wordt wel de vraag gesteld hoe lang zo'n grootschalige inzet is vol te houden. Per dag zijn -in ploegendienst- zo'n vierhonderd ME'ers met groot materieel nodig om boerderijen af te grendelen. ,,Een politiek spelletje waar de boeren en wij de dupe van zijn. Jammer dat het zo ver moet komen'', oordeelde een ME'er gistermorgen.

Als de boerderijen eenmaal zijn afgezet, begint de ruiming van een kalver- en varkensmesterij snel. Binnen een halfuur steekt de gele kraan boven de schuur uit en tilt het eerste gedode dier in de vrachtwagen van het destructiebedrijf. Politiehonden blaffen naar voorbijgangers. Een buschauffeur bekijkt het tafereel vanaf een stapel pallets. ,,Niet te begrijpen dat dit kan in Nederland. Het zijn gezonde dieren.'' Het felle verzet tegen de ruimingen wordt vooral gevoed door de twijfel of er in Kootwijkerbroek wel mond- en klauwzeer heerst. Na de constatering van mkz in een kalvermesterij is er geen enkele nieuwe uitbraak meer geweest. ,,Er hoeft in Kootwijkerbroek dus niet geruimd te worden. Of we moeten zwart op wit krijgen dat het eerste geval echt mkz is'', zegt een opgewonden dorpsbewoner.

Kalvermester Gerard Broekhuizen van het plaatselijke crisiscomité: ,,Ik werk aan de ruiming mee. Mijn bedrijf gaat open als de RVV voor de deur staat. Ik neem aan dat het mkz is, maar ik geloof het niet. Er is zoveel twijfel, daar moeten we eerst een gesprek met Brinkhorst en De Cloo (directeur RVV -red.) over hebben.'' Broekhuizen ergert zich aan het 'machtsvertoon' van de politie. ,,Ze kennen het gebied niet, het slagveld verplaatst zich steeds. Dat schiet toch niet op.''

Op de Veluweweg getuigen glasscherven van autoruiten en brandplekken op het asfalt van de rellen van zaterdagavond. Ook maandag zijn veel jongeren uit omliggende plaatsen naar Kootwijkerbroek gekomen. Knechts van gedupeerde boeren, loonwerkers die vrijaf hebben gekregen en sensatiebeluste jongens. ,,Dit is toch verrekte mooier als Koninginnedag, niet?'', kraait een jongen als de ME-kolonne oprukt over de Kootwijkerdijk. Bewoners maken foto's en videobeelden. ,,Zoiets maak je hier niet elke dag mee.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden