Niet schelden of zwijgen, maar zingen met Klaas

Moet de Zeeuwse kerk zwijgen over Klaas Hendrikse, atheïstisch predikant? Hem van de kansel trekken? Nee, laten we een lied zingen.

Dat was het idee van Michiel de Zeeuw en Mar van der Veer. De gereformeerde predikant en de cantor uit Zierikzee schreven daarom samen ’Het is de vraag of wij bestaan’. Het gezang is geënt op de Psalmen – „die staan ook vol vragen”.

Hun lied is, zegt De Zeeuw, „nét niet ludiek”. Ze gaan het verspreiden in Zeeland; ds. Klaas Hendrikse (’God bestaat niet’) is dominee in Middelburg en in de woonplaats van Van der Veer en De Zeeuw, Zierikzee. Zij ergerden zich aan alle rumoer rond Hendrikse en vroegen zich af, hoe erop te reageren. „Klaas hoopte op een rel. Dat zou de verkoop van zijn boek alleen maar doen stijgen. Als je die rel iemand niet gunt of daar helemaal niets in ziet, wat moet je dan doen? Discussiëren? Welles, nietes. Zwijgen? Roepen: Maak dat je wegkomt?”

In een begeleidend schrijven aan Zeeuwse protestantse geloofsgemeenschappen formuleren ze de vraag zo: moesten ze „een vrijzinnige voorganger met stampij en koude harten de wacht aanzeggen, of zijn opmerkingen ongemoeid laten en daarmee de indruk wekken dat ze gelegitimeerd worden?”

Hun antwoord was tweemaal nee. Zij kozen een derde weg: zingen. Dat is „ook een reactie, maar dan wel een die het hart verwarmt en de adem deelt”. Door het uitvoeren van dit lied „kan de kerk in volle breedte en veelzijdigheid laten horen dat er manieren zijn om niet benauwd met verschillen van mening en stijl om te gaan”.

Ds. De Zeeuw heeft zich gestoord aan de ’provocerende’ toon van collega Hendrikse. „Wij bieden met ons lied een nieuwe toon in de muziek.”

Componist en auteur nemen in hun gelegenheidshymne duidelijk stelling in het debat over Hendrikse – ze zijn duidelijk tegen „en daar schamen we ons niet voor”, zegt Michiel de Zeeuw.

Het eerste couplet luidt: „Het is de vraag of wij bestaan/ en wie ons antwoord zal verstaan/ wanneer Gods vraag ’mens waar ben jij?’/ vervaagt in ’wij zijn God voorbij’.”

i Bekijk het lied van Mar van der Veer en Michiel de Zeeuw op www.trouw.nl/meer!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden