Niet Rutte, niet Verdonk. Kamp moet VVD redden’

Het regent verontruste mailtjes van VVD-leden bij VVD-wethouders, gemeenteraadsleden en partijafdelingen met de vraag waar het heen moet met de partij. Om een verdere scheuring bij de liberalen te voorkomen, is een nieuwe fractievoorzitter nodig, menen zij. Een motie van het ’Liberaal Netwerk’ moet vandaag op het VVD-congres partijleider Mark Rutte en partijvoorzitter Jan van Zanen tot opstappen dwingen.

„Maar ook Rita Verdonk moet een stapje terug doen”, zegt Jan Talen, oprichter van het Liberaal Netwerk en gemeenteraadslid in Staphorst op Radio 1. „We hopen dat ze lid blijft, maar als zij fractievoorzitter zou worden, is de kans groot dat de partij verder wordt opgesplitst in twee delen – links en rechts – en dat willen we juist voorkomen. Gezien de hele discussie het afgelopen jaar over het leiderschap is het beter een nieuwe leider met fris bloed te benoemen.”

Het Liberaal Netwerk, een verbond met circa 1800 leden, vindt dat er genoeg Kamerleden zijn die het kunnen. Als voorbeeld wordt Henk Kamp genoemd. Het voorzitterschap zou tijdelijk door Frits Bolkestein gedaan kunnen worden, suggereert Talen. „Dat is iemand met gezag, zonder politieke ambities maar wel met bestuurlijke ervaring.”

Talen vreest het ergste voor de VVD als de motie waarin het netwerk zijn ongerustheid uit, niet wordt aangenomen. „Op het moment komt het liberale profiel helemaal niet naar voren. De VVD is niet herkenbaar in de media, daarom is het verstandiger als Rutte de eer aan zichzelf houdt.” En Verdonk moet behouden blijven voor de VVD omdat de partij anders enorm veel leden gaat verliezen.

Ook oud-Kamerlid en huidig VVD-senator Pieter Hofstra zou het zeer betreuren als Verdonk weggaat. „We schieten er niets mee op als er nog een partij aan de rechterkant komt. Mark Rutte kan het beste terugkomen van zijn besluit haar uit de VVD te zetten.”

„Als Verdonk – hét geluid op rechts van het midden – wordt weggestuurd, dan wordt de VVD net zo groot als D66”, voorspelt Jean Paul Gebben, wethouder in Raalte. Hij hoopt dat de huidige crisis in zijn geliefde partij leidt tot het benoemen van Henk Kamp als fractievoorzitter. „Hij is een gewoon mens, aimabel en toont ruggengraat. Voor mij is noch Verdonk noch Rutte een leider. Ik heb destijds op Verdonk gestemd omdat zij de minst slechte keus was, maar beiden weten niet te verwoorden wat de VVD-leden denken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden