Niet-roker heeft ook buiten last van sigarettenrook

Passief roken is nog steeds een groot probleem. Gelukkig kan ik met de huidige maatregelen ook weer eens een café in. Maar nu er binnen bijna nergens meer gerookt mag worden, roken steeds meer mensen buiten. Veel rokers beroepen zich net als het nieuwe kabinet op hun vrijheid. Een mooi begrip, maar vrijheid voor de één betekent vaak meteen onvrijheid voor een ander.

Ik heb extreem gevoelige longen. Wanneer ik al vanaf een paar meter sigarettenrook inadem, word ik benauwd, ga hoesten en word kortademig. Soms duurt dat kort, soms wel een paar uur. Nu rokers met name buiten roken, heb ik een groot probleem. Ik ervaar dat: op bus- en tramhaltes; op treinperrons (de rook bij de rookpalen gaat veel verder dan de vermeende drie meter); op terrassen; bij de voordeur van horecagelegenheden, winkels, openbare gebouwen en zelfs bij ziekenhuizen (mensen staan daar pal voor de ingang te roken, de rook trekt naar binnen, de hal in).

Rokers kun je nergens echt ontlopen. Deze situatie is voor mij en voor alle mensen die gevoelig zijn voor sigarettenrook uiterst onplezierig.

Tijd voor maatregelen. Maak bij ingangen van gebouwen (winkels, openbare gebouwen en zeker bij ziekenhuizen) een ruime rookvrije ingang. Terrassen zouden in principe rookvrij moeten zijn met een aparte afgeschermde ruimte voor rokers. Op bus- en tramhaltes dient een rookverbod te gelden net zoals op treinperrons, met één rookplekje. Motiveer rokers om mee te doen en handhaaf het beleid.

En graag zoveel mogelijk aandacht blijven geven aan de extreem schadelijke gevolgen van roken voor de rokers zelf en de gevolgen voor de passieve rokers!

Als men bij het nemen van maatregelen uitgaat van beide perspectieven en ook aandacht besteedt aan kwetsbare mensen, kunnen we beiden in vrijheid samenleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden