'Niet religie, maar welvaart bepaalt steun Arabische vrouwenrechten'

Een betoging voor de Moslimbroederschap, vorige week op het Tahrir-plein in Caïro. Beeld EPA
Een betoging voor de Moslimbroederschap, vorige week op het Tahrir-plein in Caïro.Beeld EPA

Arabische mannen voelen meer voor seksegelijkheid als het hen voor de wind gaat. Economische tegenspoed lijkt juist een negatief effect te hebben op de steun voor vrouwenrechten, constateert het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Religieuze opvattingen spelen een veel kleinere rol.

Koranverzen staan bij emancipatiethema's niet helemaal buitenspel. Pleidooien om vrouwenrechten te beknotten worden vaak overgoten met een religieuze saus. Toch zijn mannen positiever over gelijke behandeling van mannen en vrouwen als ze gezond en welvarend zijn.

'Als het slecht gaat met de economie', meent Gallup, 'kan dat ook effect hebben op vrouwenrechten'. Dat religieus conservatisme niet hand in hand hoeft te gaan met sekseongelijkheid, blijkt in Egypte. Onder aanhangers van de orthodox-islamitische salafistenpartij zou de steun voor vrouwenrechten even groot zijn als onder aanhangers van de seculiere partij Vrije Egyptenaren.

Gallup trekt de conclusie na het afnemen van bijna veertig opiniepeilingen onder mannen en vrouwen in landen die toneel waren van, zoals Gallup het noemt, de 'Arabische revolutie' (Egypte, Bahrein, Syrië, Tunesië, Jemen en Libië). Voor iedere peiling voerde het zo'n duizend gesprekken van meer dan een uur.

Vrouwen steunen sharia
Als het gaat om steun voor islamitische jurisprudentie doen vrouwen nauwelijks onder. Net iets meer vrouwen dan mannen vindt dat de sharia 'een bron voor wetgeving' moet zijn. Wel is de groep die vindt dat de wetgever zich enkel door de sharia moet laten inspireren, onder mannen relatief groot.

Voorstanders van emancipatie hoeven de komende jaren overigens weinig vuurwerk te verwachten. Van de ondervraagden zijn enkel Egyptenaren overwegend positief over de toekomst.

Zijn zien het vertrek van president Moebarak als een reden voor optimisme en verwachten economisch betere tijden. De interviews zijn uiteraard afgenomen voor de verkiezing van de islamistische president Morsi, afgelopen weekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden