Niet pleiten, maar protesteren in toga

Advocaten staken maandag tegen bezuiniging op rechtshulp

Het gebeurt zelden, maar maandag lijkt het er toch van te komen: de advocatuur gaat staken. Ze zijn het oneens met de aangekondigde bezuinigingen van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) op de gesubsidieerde rechtshulp. Daardoor kunnen de pleiters minder doen voor hun cliënten en worden de advocaten direct in hun portemonnee geraakt.

Verschillende kantoren die veel zaken doen met gesubsidieerde rechtshulp dreigen deze bezuinigingen niet te overleven. Er zijn procedures waar advocaten nu ongeveer honderd euro per uur krijgen en na de bezuinigingen nog maar 25 euro per uur. Voor een aantal zaken wordt er een vast bedrag vastgesteld die vele malen lager is dan nu.

De (bruto) vergoedingen die de advocaten krijgen voor bijvoorbeeld bezwaarprocedures tegen de weigering van een verblijfsvergunning of visum worden met 75 procent gekort. Een bezwaarprocedure of hoger beroep bij de Raad van State levert dan ongeveer 210 euro bruto op, terwijl zo'n procedure gemiddeld minimaal acht uur werk kost, wat neerkomt op een slordige 26 euro per uur. De Landelijke Adviescommissie Rechtsbijstand Asiel en Vreemdelingenbewaring (LARAV) heeft de staatssecretaris al geadviseerd om de bezuinigingen in deze vorm niet door te voeren omdat dit funest is voor de sector.

Bij strafrechtadvocaten wordt het uurtarief in relatief bewerkelijke zaken verminderd met dertig procent. Ook krijgen ze niet meer meteen na de 'inbewaringstelling' van een verdachte betaald, maar pas na een officiële gevangenhouding. Dat kan betekenen dat advocaten over de eerste veertien dagen dat ze hun cliënt bijstaan, niet worden betaald. De zogeheten sociale advocatuur ziet vergelijkbare problemen opdoemen bij de bezuinigingen.

De afgelopen dagen zijn verschillende advocaten in de weer geweest om hun confrères te mobiliseren en maandag niet in de rechtbank te pleiten, maar in toga te demonstreren. Aan deze actie doen asiel- en vreemdelingenrechtadvocaten, strafrechtadvocaten en sociale advocaten mee. Zij worden gesteund door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA), de Vereniging Sociale Advocatuur Amsterdam (VSAA) en de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN). Ook lokale dekens van de Orde van Advocaten zijn betrokken bij de staking. De Nederlandse Orde van Advocaten spreekt zich ook uit tegen de plannen van Teeven, want ook zij ziet problemen ontstaan in de branche, maar ook in de belangenbehartiging van cliënten die het niet zo breed hebben dat ze een advocaat kunnen betalen.

OPINIE 26 Rechtshulp is een vorm van beschaving

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden