Niet parkeerruimte, maar winkelaanbod speelt winkeliers parten
Wee de wethouder die betaald parkeren invoert. Hij gaat de boeken in als de politicus die de middenstand om zeep hielp. Echter: het aantal parkeerplaatsen of de hoogte van het parkeergeld heeft niet of nauwelijks invloed op de omzet van winkeliers. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Onderzoeker Giuliano Mingardo spreekt van een 'hardnekkig Hollands misverstand'.
"Gemeenten hebben de neiging om mee te gaan in de wens van winkeliers voor meer, goedkoop en dichtbij parkeren, maar het slaat eigenlijk nergens op", zegt Mingardo. Hij koppelde gegevens over het winkelgedrag van 70.000 mensen, verspreid over Nederland, aan informatie over parkeren in de gebieden die zij hadden bezocht. Daarbij bleek geen enkel verband tussen hoeveel de winkelende mensen kochten en hoe of tegen welk tarief auto's konden worden geparkeerd. Die uitkomst ging op voor zowel kleine als grote winkelgebieden.
Mingardo: "Ik snap wel dat winkeliers alles aangrijpen, want het zijn zware tijden voor de detailhandel. Mensen hebben minder te besteden en internet zet de wereld op zijn kop. Maar ze kunnen hun energie beter stoppen in een goed winkelaanbod, in het bruisend maken van hun winkelgebied, en het parkeerbeleid overlaten aan de ambtenaren die erover gaan."
Slechts 22 procent met auto
Winkeliers denken ten onrechte dat de meeste klanten met de auto komen, blijkt uit een ander kleiner onderzoek dat de Erasmus Universiteit deed in De Meent, een winkelgebied in Rotterdam. Ze vroegen het winkeliers: die dachten in grote meerderheid dat meer dan de helft van de klanten met de auto kwam. En ze vroegen het de klanten. De meerderheid, 34 procent, was te voet, 26 met de tram of de bus en 18 procent met de fiets. Slechts 22 procent kwam met de auto. "Ook niet zo gek", zegt Mingardo, "Want voor 60 procent van de mensen is de reden om voor een bepaald winkelgebied te kiezen, dat het dicht bij huis is."
De tweede reden die mensen opgeven om voor een bepaald winkelcentrum te kiezen, is de compleetheid van het winkelaanbod (38 procent), de derde compleetheid van artikelen. Helemaal onbelangrijk vinden ze parkeren niet, want als vierde meest genoemde reden noemen mensen de parkeermogelijkheden (18 procent) en als vijfde bereikbaarheid per auto (16 procent). "Parkeren en autobereikbaarheid staan weliswaar in de top-5. Toch, het is slechts belangrijk voor één op de zes klanten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de voetganger meer geld uitgeeft. Die neemt de tijd."
Daar komt nog eens bij dat klanten die te voet en te fiets naar de winkel gaan, vaker komen. Zij kopen hierdoor meer versproducten, waar winkeliers relatief meer op verdienen. In binnen- en buitenland zijn voorbeelden te over van winkelgebieden die tot leven kwamen juist doordat de voetgangers ruim baan kregen.
Ook succes Ikea komt elders vandaan
"Laatst nog was ik aanwezig bij een hoog oplopende discussie tussen winkeliers en de gemeente in Utrecht. Dat ging over tien parkeerplekken in een klein winkelstraatje. Ik zeg: Mensen, het centrum van Utrecht trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, die tien parkeerplekken van jullie dragen daar echt niets aan bij."
En neem Maastricht: daar zijn de parkeertarieven fors verhoogd en is tegelijk het centrum opgeknapt. Resultaat: een flinke omzetstijging voor de winkeliers volgens het Kennisplatform Verkeer en Vervoer.
"Iedereen noemt altijd Ikea als voorbeeld. Maar als parkeergelegenheid de succesfactor was, zouden andere meubelboulevards ook moeten draaien als een tierelier. En dat is beslist niet zo. Het succes van Ikea zit 'm in andere factoren, zoals de goede marketing van het bedrijf."