Niet overal geschikt voor alle leeftijden

Uitgever Lawrence Ferlinghetti werd in 1957 aangeklaagd vanwege de vermeende obsceniteit van het gedicht 'Howl' van Allen Ginsberg waarbij het vooral ging om het zinnetje over de 'beste geesten van zijn generatie' (..) 'die zich in hun kont laten neuken door heilige motorrijders en dan schreeuwen van vreugde.'

Niet vreemd dat de Amerikaanse burgerij daar anno 1957 wat van opkeek maar de rechter oordeelde in zijn wijsheid dat Ginsberg de vrijheid had zich in zijn eigen woorden uit te drukken. Geen twee personen denken hetzelfde, horen we rechter Clayton Horn in de film 'Howl' zeggen. Wat voor de een vulgair is, is voor de ander alledaags. Het is bovendien de vraag wie verantwoordelijk is voor een perverse betekenis. 'Evil to him who evil thinks', aldus de rechter. In een vrij land moet ieder vrij zijn zich in zijn eigen woorden uit te kunnen drukken.

Twee personen denken nooit hetzelfde, maar ook twee landen denken niet hetzelfde. Afgelopen maandag vierde Kijkwijzer, het kijkadviesorgaan voor ouders en opvoeders, haar tiende verjaardag met een congres in Nemo. Een van de zaken die daar werd besproken, was de behoefte aan een Europese classificatie om grensoverschrijdende uitingen via internet en buitenlandse zenders van een uniform kijkadvies te kunnen voorzien. Dat zal nog niet gemakkelijk worden.

Op de website van Kijkwijzer vind je terug hoe recente films in verschillende Europese landen verschillend beoordeeld zijn. 'Black Swan' bijvoorbeeld, best eng en heftige seks, kreeg het advies boven de zestien in Nederland en Duitsland en boven de vijftien in Engeland. In Frankrijk vindt men dat iedereen er gewoon heen kan.

Zo wat alle films krijgen 'Alle Leeftijden' in Frankrijk zo blijkt uit dit lijstje, waarmee het land haar dezer dagen toch zeer geplaagde libertijnse ziel eer aan doet. Alleen horrorfilm 'Saw 3D' (boven de zestien) en geweldsfilm 'Machete' (boven de twaalf) vormen in het lijstje recente films een uitzondering.

Geestig is ook dat Engeland in leeftijdsclassificatie meestal overeenstemt met Nederland en Duitsland, behalve bij 'The king's speech'. Deze brave biopic over de goede koning George VI die zijn gestotter overwint, krijgt van de Engelsen het advies boven de twaalf én begeleiding gewenst. Toch staatsgevaarlijk, zo'n film.

Overigens dien je als ouder altijd zelf op je hoede te blijven. Zo weigerden mijn kinderen (negen en elf) met Kerstmis naar 'Alles is Liefde' te kijken, vanwege die hartaanval van Sinterklaas waar ze over hadden gehoord.

We staken over naar 'Love Actually', ook Kerstfilm, ook alle leeftijden. De scènes met de verlegen blote jongen en het verlegen blote meisje die voor een pornofilm alle standjes nadoen, ook die van Ginsberg, benaderden 'Klokhuis' in droog educatief gehalte, gelukkig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden