Niet opnieuw toekijken hoe Burundi afglijdt naar burgeroorlog

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De vrees is reëel dat Burundi opnieuw afglijdt naar een burgeroorlog. Het besluit van president Pierre Nkurunziza om in strijd met de grondwet een derde ambtstermijn te vervullen, veroorzaakt interne strijd. Sinds dit voorjaar vielen er minstens 240 slachtoffers, zeker 200.000 inwoners sloegen op de vlucht.

Burundi kent, net als buurland Rwanda, een gitzwart verleden van genocide. Het kleine Centraal-Afrikaanse land telde in 2005 na twaalf jaar interne strijd 300.000 slachtoffers. Net als in Rwanda voornamelijk onder de Tutsi-minderheid.

Wat momenteel in Burundi gebeurt, hebben we er eerder gezien. Een president die haat zaait tegen de Tutsi's onder zijn bevolking. Een zittende regering die burgerrechtenorganisaties verbiedt. Burgermilities van de oppositie die op hun beurt ten strijde trekken tegen de politie en het leger. Het zijn alarmbellen voor een nieuwe naderende strijd langs etnische scheidslijnen.

Het geheugen is kort. We weten hoe in de jaren negentig 'haatspraak' door autoriteiten en regeringsgestuurde media de voedingsbodem legde voor genadeloos geweld. Het is voor het nageslacht vastgelegd in een indrukwekkend herdenkingscentrum in de Rwandese hoofdstad Kigali. De boodschap van dat monument is dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

De Verenigde Naties, de EU, de Afrikaanse Unie en de VS lieten de afgelopen weken hun zorgen blijken. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de recente golf mensenrechtenschendingen.

Het zijn signalen dat de wereld misschien dit keer niet wil toekijken bij de dreiging van een nieuw drama in Burundi. Er is internationale politieke druk en er zijn verzoeningspogingen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon onderzoekt 'opties' om de 'veiligheidszorgen' weg te nemen.

De grote vraag is echter of en hoe snel de internationale gemeenschap werkelijk wil ingrijpen als het erop aan komt. Een oppositieleider in Burundi heeft de VN al opgeroepen om met vredestroepen tussenbeide te komen.

De VN-Veiligheidsraad kan in theorie een mandaat geven aan blauwhelmen om burgers preventief te beschermen. Beslissen tot zo'n missie is allerminst eenvoudig, nu grotere conflicten zoals die in het Midden-Oosten de wereld bezighouden.

Maar de internationale gemeenschap, liefst de Afrikaanse Unie voorop, moet zich op z'n minst voorbereiden op ingrijpen in Burundi mocht het conflict daar verder oplopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden