Niet onverwacht: persbureau GPD stopt er na ruim 75 jaar mee

De Geassocieerde Persdiensten (GPD), het persbureau dat journalistieke artikelen levert aan in totaal anderhalf miljoen regionale kranten per dag, houdt eind dit jaar op te bestaan. Hoofdredacteur Jos Timmers sprak gisteren van een 'inktzwarte dag'.

Het nieuws komt niet geheel onverwacht; Wegener, de grootste uitgever van regionale kranten in Nederland, heeft al enige tijd geleden aangekondigd uit het samenwerkingsverband te stappen. Onder Wegener vallen onder meer de Gelderlander, BN De Stem, PZC, het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad. Wegener begint een eigen persdienst voor zijn kranten samen met de Media Groep Limburg (De Limburger en het Limburgs Dagblad). De nieuwe persdienst gaat kant-en-klare pagina's leveren. Hoofdredacteur wordt Kees Pijnappels, nu nog hoofdredacteur van De Gelderlander.

De overige kranten, waaronder Het Parool en kranten in het noorden van Nederland, kunnen de 45 journalisten die in vaste dienst bij de GPD werken onmogelijk betalen. Het persbureau werd in 1936 opgericht.

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat uitgever Wegener zich schuldig maakt aan 'kapitaalvernietiging'. "Er gaat een goed functionerend instituut verloren."

De GPD is in 1936 opgericht door de regionale kranten. Het levert met name langere artikelen over landelijke en buitenlandse onderwerpen, zodat de redacties zich kunnen concentreren op het nieuws in de regio. Ook regelt de GPD de onderlinge uitwisseling van artikelen tussen kranten.

Piet Bakker, lector aan de Hogeschool Utrecht: "Twintig jaar geleden was het nog logisch dat de GPD bestond. Er waren wel dertig uitgevers van regionale en lokale kranten. Die stopten allemaal geld en menskracht in het GPD en haalden eruit wat ze nodig hadden. Nu echter zijn er nog maar een paar grote uitgevers over." In 2004 zijn zeven regionale kranten, waaronder het Rotterdams Dagblad en de Rijn en Gouwe, onder het AD komen te vallen. Die maken sindsdien geen gebruik meer van het GPD.

Het is geen idealistische keuze van Wegener om de samenwerking met de GPD op te zeggen, denkt Bakker: "Ze hebben een excelsheet gemaakt en uitgerekend dat het goedkoper is als ze het zelf doen. Ook bij Wegener is het op dit moment geen vetpot."

Bakker denkt dat de kranten die nu nog over zijn er goed aan doen om onderling afspraken te maken. "Ze kunnen buitenlandse correspondenten en Haagse verslaggevers delen." Hij is het met de de NVJ eens dat het opheffen van de GPD een verschraling betekent. "Nog meer kranten gaan nog meer leunen op kopij van het ANP en de journalisten hebben minder tijd voor het lokale nieuws."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden