Niet naast hem op bed

Jan Pronk werd in 1994 door Theo van Gogh uitgenodigd in dezelfde suite van het Amsterdamse Hiltonhotel als die waar John Lennon en Yoko Ono 25 jaar daarvoor dagenlang in bed hadden doorgebracht, omwille van hun persoonlijke vredesdemonstratie. In die beroemde hotelkamer van Bed Peace lag Van Gogh languit te wachten om de PvdA-minister van ontwikkelingssamenwerking aan de tand te voelen.

Jan Pronk: "De bedoeling was dat ik naast hem op bed ging liggen. Dat heb ik uiteraard niet gedaan."

Dat met dat John Lennon-bed was dan wel een grap in deze aflevering, maar Pronk waardeert achteraf de gang van zaken tijdens het interview nog altijd, omdat de vorm de inhoud niet overheerste. "Het was een goed inhoudelijk gesprek. We hadden het bijvoorbeeld over welke regimes je wel of niet kon steunen met ontwikkelingsgeld. Tevoren wisten ze op mijn ministerie dat zo'n interview met Van Gogh een risico kon zijn. Maar ik was er niet bang voor. Het was ook helemaal niet onprettig. Hij was niet agressief, wel recht voor z'n raap. Ik kon hem serieus nemen. Theo van Gogh was er niet bij voorbaat op uit om je onderuit te halen."

Pronk heeft een grondige hekel aan de voorgesprekken die tegenwoordig bij de talkshows worden gedaan. "Dan wil zo'n jonge medewerker tevoren weten wat voor standpunt ik ga innemen. Dat weiger ik." Van Gogh deed zo'n voorgesprek niet.

"Of hij hard was? Hij had twee kanten. Van Gogh kon ook zacht uit de hoek komen", herinnert Pronk zich. Aan het eind kreeg hij de cactus. "Die nam ik dan maar mee naar kantoor."

Jan Pronk:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden