'Niet-moslims zullen denken: zo is de islam'

Of ze de aanslag in Parijs veroordelen, dat is de vraag niet. Natuurlijk. Maar hoe zien vertegenwoordigers van Nederlandse moslimorganisaties de toekomst? Waar hopen ze op? Waar zijn ze bang voor? Wat moet er gebeuren?

Aissa Zanzen, woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland: "Deze terroristen zijn uit op het zaaien van angst en het zou afschuwelijk zijn als dat lukt. Die angst, dat is de realiteit van vandaag. Maar ze krijgen ons niet klein, dat moeten we laten zien. De overheid moet intussen de veiligheid waarborgen van iedereen die bedreigd wordt, door moslimextremisten en door moslimhaters.

"Deze aanslag is verraad van de islam. De overgrote meerderheid van de moslims wil een islam van de middenweg, van vrede, recht, verzoening. De discussie daarover is op gang gekomen, maar dat kan wel wat zichtbaarder. We hebben geleerden nodig die het echte verhaal over de islam vertellen. Als je alleen naar de extremen kijkt, zie je niet de kern van de islam."

Yusuf Altuntus, directeur van de koepel van islamitische scholen Isbo en bestuurslid van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs: "Toen de strijd van IS begon, voelde je al: dit zal dichterbij komen. We wisten dat er iets gaande was: brandende moskeeën in Zweden, demonstraties in Duitsland. In Nederland zijn scholen vernield - dat hebben we stil gehouden, om de impact ervan niet te vergroten. En nu dit. Afgrijselijk. Aan beide kanten groeit het extremisme.

"De moslimgemeenschap moet nu extra duidelijk afstand nemen van extremisme. Maar ook al doen we dat, veel niet-moslims zullen denken: zo is de islam. Als het gaat om de beeldvorming zijn we jaren teruggeworpen in de tijd."

Yassin Elforkani (foto), woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid: "Dit is een tijd om te verbinden. Journalisten, burgemeesters, moslims en niet-moslims hand in hand tegen extremisme. Die terroristen zijn erop uit om ons tegenover elkaar te krijgen. Dat moeten we niet laten gebeuren.

"De sfeer in moskeeën is gespannen. Angst is er altijd al, en die wordt bij elke gebeurtenis urgenter. Maar intussen mogen moslims niet wegkijken van wat er in naam van de islam gebeurt. Geen enkele moslim is blij met wat er nu gebeurd is, op die kleine groep extremisten na. Die moeten we isoleren. We moeten laten zien dat wij in de meerderheid zijn."

'Volgens de sharia was de aanslag toegestaan'

Al die moslimorganisaties die de aanslag veroordelen, zijn 'hypocrieten pur sang', schrijft Shabir Burhani op Facebook. Burhani, student in Leiden, mengt zich geregeld in debatten over de islam, vaak onder de naam Maiwand al-Afghani en steevast met extreme standpunten. "Er worden dagelijks moslims gedood, bijvoorbeeld door Fransen in Mali. Als moslims die de aanslag veroordelen echt geven om mensenlevens, moeten ze dat óók afkeuren. Ieder mensenleven is evenveel waard, toch? En voor een moslim is het leven van een moslim nog meer waard."

Heeft hij begrip voor de aanslagplegers? "Als ik dat zeg, kan ik wettelijk in de problemen komen. Maar als de daders moslims zijn, is wat zij gedaan hebben vanuit sharia-oogpunt volledig toegestaan, aanbevelenswaardig zelfs. Dat is niet mijn persoonlijke mening, maar islamitisch gezien is het zo."

Wat is dan zijn 'persoonlijke mening'? "Je kunt je afvragen of die aanslag wijs was. Weerhoudt het anderen ervan de profeet te beledigen? Of wakkert het de haat tegen de islam aan?" De aanslag had voorkomen kunnen worden. "Het had niet gehoeven. De oorzaak had weggenomen kunnen worden. Die cartoons hadden niet geplaatst hoeven worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden