'Niet meteen op debutanten inhakken'

Interview | Wesley Sneijder durft optimistisch te zijn: Het EK wordt één groot feest

Kijk hem staan, aan de rand nog van het trainingsveld in Katwijk: borst vooruit, armpjes over elkaar. Hij denkt altijd het positieve, zegt Wesley Sneijder, en hij ratelt in één moeite door: "Een misstap van Turkije, wij pakken zes punten, gaan de play-offs in, we spelen twee fantastische wedstrijden, we gaan met een fantastisch gevoel naar het EK en dat wordt één groot feest, wederom."

Zo spreekt het braniemannetje - hij zal het graag als zijn rol zien - tussen het flintertje hoop nog en de grote vrees waarmee Oranje vandaag in Astana is neergestreken, voor de wedstrijd van zaterdag tegen Kazachstan.

Als hem wordt gevraagd of Oranje het nog zou verdienen om naar het EK te gaan, aarzelt Sneijder niet. "Ja, op basis van wat wij de afgelopen jaren gepresteerd hebben. Wij zijn toch een groot land. Iedereen over de hele wereld verbaast zich erover dat wij nog niet gekwalificeerd zijn. Wij hebben met z'n allen, deze lichting, voor die status gezorgd."

Veel is er niet van over, maar hij staat hier toch maar weer. Hoe relatief kort is het nog maar geleden dat Sneijder door de toenmalige bondscoach Louis van Gaal als aanvoerder werd afgezet, en soms zelfs verstoten uit Oranje? Kijk nu: Robben herstelt van een blessure, Kuijt, Van der Vaart en Nigel de Jong zijn er niet meer bij, Van Persie en Huntelaar zitten bij hun club geregeld op de bank - Sneijder (31) is warempel nog de enige routinier die fatsoenlijk op zijn benen staat.

Hij grinnikt. "En zo blijf ik nog wel een paar jaartjes staan, als het aan mij ligt. Soms maak je momenten mee in je carrière die je snel weer wilt vergeten. Aan de andere kant helpt het je ook weer verder, voor de rest van je carrière. Ik heb er uiteindelijk alleen maar het positieve uitgehaald. Ik ben in die periode wel sterker geworden. Ik ben nu een stuk fitter dan voorheen."

Je was, luisterend naar Van Gaal die je op je fitheid aansprak, even iets minder eigenwijs.

"Ik ben nog steeds eigenwijs. Maar je wordt ouder, volwassener."

Als je zegt: we verdienen dit toernooi en iedereen kijkt ervan op dat we er nog niet zijn, dan moet jij als routinier toch eens duiden waarom we staan waar we staan. Want de post-WK-dip, waarop het in het begin werd gegooid, kan het toch niet zijn?

"Nee. Het is een feit dat we niet goed gepresteerd hebben. Het is ook een feit dat we veel mutaties hebben gehad. Je ziet nu ook hoeveel spelers er niet bij zijn. We hebben te maken gehad met pech, maar we hebben ook te maken gehad met kwaliteit. Dat ontbrak er ook aan."

Een gebrek aan kwaliteit, zeg je. Dan moet jij het toch ook raar hebben gevonden dat het WK-systeem van Van Gaal, waarin dat werd gecamoufleerd, niet werd gecontinueerd?

"Iedereen heeft zijn eigen dingen, zijn eigen manier van spelen. Als ik straks trainer ben, als ik trainer word, zal ik ook weer mijn eigen visie hebben. Zo is iedereen anders. Maar laten we eerlijk zijn: we hebben in deze poule wedstrijden gespeeld die we hadden moeten winnen, met welk systeem dan ook."

Hij gaat geen vraag uit de weg, dat heeft hij nooit gedaan. Maar liever gooit Sneijder het over een andere boeg. Als wordt doorgevraagd over de kwaliteit, die hij door de jaren heen op het trainingsveld minder moet hebben voelen en zien worden, wijst hij op de net afgesloten training: de spelers waren toch gretig geweest, en uitbundig? "Je kunt ook zeggen: ik zie dat het wat opleeft. Zo kun je het ook benaderen. Ik vind wel dat er nu een positieve flow in zit. Laten we dat meenemen."

Jij bent nog niet de routinier die lang in het buitenland is geweest en die à la Nigel de Jong zegt: jongens, we moeten nu echt eens wat realistischer gaan doen en spelen met z'n allen?

"Nee, maar wat moet je doen? Je hebt te maken met een generatiekloof."

Reden te meer misschien om het te zeggen.

"Dat werkt niet altijd. Spelers die er nu bijkomen, zijn meer bezig met Playstation, en dat soort dingen. Wij waren meer van het kaarten, en meer van die mannendingen. Zo zie ik dat. Playstation is toch meer dat kindse dat blijft hangen. Zo is het gewoon.

"Het is anders, de generaties zijn anders. Toen ik bij Oranje kwam, liep Jaap Stam er, Frank de Boer, Phillip Cocu, Clarence Seedorf, Edgar Davids. Vul het zelf maar in. We hadden volgens mij nog niet eens Playstation. Als je mee wilde met die jongens, moest je kaarten. Jij wilt dat ik er nu met de zweep doorheen ga."

Nou...

"Dat zal wel gebeuren, hoor, als we het niet redden."

Maar je verhaal is onvermijdelijk dubbel: enerzijds hoop je een positieve flow te zien, anderzijds geef je precies aan waarom het misschien wel niet meer goed kan komen.

"Je moet spelers anders benaderen dan tien, vijftien jaar geleden. Ja, anders dan ik zelf benaderd wilde worden. Ik vond het niet erg, nee, om van Jaap Stam op m'n donder te krijgen. En nu is het...

"Maar toen kwamen er één of twee bij in drie jaar tijd. Dat wás iets, een debuut. Nu komen er meer: debuteren wordt normaal. De ene wedstrijd de één, de andere alweer een ander. Dan kun je er niet, boem, meteen op inhakken."

Zwangere Yolanthe

De kans bestaat dat Wesley Sneijder in de komende 'dubbel' van Oranje tegen Kazachstan en Tsjechië (dinsdag in Amsterdam) eerder moet afhaken - zelfs nog dat hij zaterdag in Astana niet speelt.

Zijn vrouw is hoogzwanger. Ze is de vijftiende uitgerekend, twee dagen na het duel met Tsjechië. "Yolanthe stond erop dat ik hierheen ging", zegt Sneijder. "Maar als het begint, ga ik terug."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden