Niet meer uitgescholden op campagne

Het CDA is in Limburg terug als grootste partij. De winst is nog bescheiden, maar de christen-democraten hebben er weer vertrouwen in.

CDA'ers op campagne in Limburg hadden het zwaar, vier jaar geleden. De Limburgers waren de 'regentenpartij' zat. "Soms werden er wegwerpgebaren gemaakt", vertelt Hubert Mackus, Statenlid en campagneleider uit Nederweert. "Je kreeg allerlei verwensingen naar je hoofd. Heel vervelend voor al die vrijwilligers die zich voor de partij inzetten."

Deze verkiezingen waren daarmee een wereld van verschil, volgens Mackus. "Je merkt het aan hoe mensen je aanspreken. Er wordt veel positiever over het CDA gedacht", zegt hij. "In Nederweert heeft het CDA 41 procent van de stemmen gehaald. En 95 procent daarvan was op mij. Dus ik ben heel tevreden."

Het CDA was jarenlang de partij die in Limburg de dienst uitmaakte, met rond de dertig zetels in Provinciale Staten. Maar het zetelaantal daalde gestaag, en de partij kwam in 2011 in een vrije val terecht. De PVV kreeg nipt meer stemmen. Beide partijen hadden tien zetels.

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was in Limburg voor het CDA nog slechter. Maar nu is het CDA met elf zetels weer de grootste. Een bescheiden groei in Provinciale Staten, voor het eerst in twaalf jaar.

Het CDA voerde een fanatieke campagne, opgezet rond plaatselijke helden op de kandidatenlijst. De partij heeft in de dorpen een vaste schare vrijwilligers. Het maakt het Limburgse CDA haast een lokale partij. "Op iedere straathoek stond een bord van Jeu Titulaer, onze kandidaat", vertelt Henri Spits. Hij is trouw CDA-lid ('Al sinds de oprichting'), en zette zich in voor de campagne in zijn gemeente: Eijsden-Margraten. "Ik ben er de afgelopen drie weken iedere dag mee bezig geweest, soms wel zeven uur." Met resultaat: het CDA ging in zijn gemeente van 26 naar 35 procent.

Zo'n campagne rond personen begint met een goede nummer één. Limburg vond die in het populaire oud-Tweede Kamerlid Ger Koopmans. "Het was een goede zet van Sybrand Buma om voor deze verkiezingen vanuit Den Haag zijn beste mensen naar het front te sturen", vindt Mackus.

Koopmans kwam een jaar geleden als gedeputeerde naar Limburg, en werd meteen tot Limburgs partijleider uitgeroepen. "Zo kon hij meteen een koers uitzetten, en in alle rust naar de verkiezingen toe werken", zegt Mackus.

Een aardverschuiving heeft er in Limburg niet plaatsgevonden. De PVV verloor slechts een zetel, het CDA won er een. Toch denkt Mackus dat kiezers genoeg hebben van de PVV. "Wij zetten een stabiel bestuur neer: rust, reinheid en regelmaat. De mensen zitten niet op rotzooi te wachten. Ik ben blij dat Limburg van het imago van PVV-provincie af is."

Dat ligt niet alleen aan het CDA, erkent Mackus. "De PVV zelf voerde nauwelijks campagne. De lijsstrekker zat meer in Den Haag dan in Limburg", zegt hij. En het belangrijkste Limburgse PVV-gezicht, oud-lijsttrekker Laurence Stassen, verliet de partij na de 'minder, minder'- uitspraak van Geert Wilders. "Dat ze maar één zetel verloren hebben, is knap", oordeelt Mackus.

"Wat mij heeft verrast, is dat in een van onze kleinste kernen de PVV zo populair was", zegt Spits. "Juist in het kleine, beschermde Mesch. Het waren vooral proteststemmen, volgens mij. Maar mensen hebben door dat een stem op de PVV geen zin heeft."

Had het CDA niet gehoopt op een grotere comeback? "Graag", zegt Mackus. "We willen altijd meer. Maar we hebben last gehad van vier nieuwe partijen, zoals 50-plus en de Volkspartij Limburg van Jos van Rey. Die zijn allemaal met één zetel in de Staten gekomen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden