Niet meer excuses aan Srebrenica

DEN HAAG - Een nadrukkelijker Nederlands excuus aan de nabestaanden van het Srebrenica-drama in 1995 zal niet klinken. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het -afgetreden- kabinet-Kok vorig jaar voldoende spijt heeft betuigd.

redactie politiek

In het afsluitende debat over de kwestie stond GroenLinks gisteren alleen met het pleidooi om, duidelijker dan Kok destijds, excuses namens de regering uit te spreken.

Toen Kok aftrad, na het Srebrenica-rapport van het Nederlands instituut voor oorlogsdocumentatie, zei hij dat de val van zijn kabinet zichtbaar maakte, dat Nederland als lid van de internationale gemeenschap 'medeverantwoordelijkheid' heeft voor het drama in de moslimenclave. Later gebruikte hij het woord spijtig. Tijdens een bezoek aan Srebrenica wilde Kok geen verdergaand officieel excuus uitspreken.

Dat zal er ook niet komen nadat de Kamer vandaag de discussie afsluit over de parlementaire enquête naar de onmacht van Dutchbat om de moslimenclave te beschermen tegen de Bosnische Serviërs van generaal Mladic. CDA-kamerlid Eurlings: ,,De Serven blijven de schuldigen. Nederland ging er met goede bedoelingen heen, maar het ging fout door een fout mandaat. Nederland heeft medeverantwoordelijkheid, geen schuld. Daarom zijn excuses niet aan de orde, dat zou een loos gebaar zijn.''

Ook het IKV vroeg eerder om duidelijker excuses. In Den Haag leeft de vrees dat zo'n regeringsuitspraak juridische gevolgen heeft: eventuele schadeclaims van nabestaanden. De Kamer wil echter voorkomen dat het hulpbudget voor Srebrenica omlaaggaat als gevolg van de nieuwe krapte in de kas van ontwikkelingssamenwerking. Het budget voor compleet Bosnië-Herzegovina dreigt komend jaar van 33 miljoen in te zakken naar ruim 17 miljoen euro. Minister Van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking beloofde Srebrenica te ontzien, maar de fracties willen een hardere verzekering dat projecten voor bijvoorbeeld herhuisvesting kunnen doorgaan.

Alle fracties zijn het eens met de enquêtecomissie-Bakker dat de blauwhelmen van Dutchbat rehabilitatie verdienen. Fouten van de landmacht in de nasleep van het drama zijn ten onrechte in de schoenen geschoven van generaal Van Baal. De Kamer meent dat oud-minister De Grave vorig jaar overhaast handelde toen hij de generaal dwong zijn functie neer te leggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden