Niet meer criminaliteit rondom asielzoekerscentra

Een Asielzoekerscentrum aan de Hooiweg in Oude Pekela. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat dit AZC sluiten. De sluiting ligt in lijn van het COA om het aantal opvangplaatsen te verminderen. Beeld ANP
Een Asielzoekerscentrum aan de Hooiweg in Oude Pekela. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat dit AZC sluiten. De sluiting ligt in lijn van het COA om het aantal opvangplaatsen te verminderen.Beeld ANP

Een opvanglocatie voor asielmigranten zorgt niet voor meer criminaliteit in een buurt. Het WODC weerlegt in een rapport de vrees van veel bewoners van wijken waar tijdens de vorige vluchtelingengolf een asielzoekerscentrum kwam.

Redactie

Wel worden asielmigranten ­vaker verdacht van een delict dan de Nederlandse bevolking. In 2015 was dit 2,2 procent ten opzichte van 1,1 procent. Deze afwijking is volgens het rapport grotendeels te verklaren omdat onder de asielzoekers veel jonge mannen zijn in een zwakke sociaal-economische positie, die relatief vaak buiten een normaal gezinsverband leven.

Het maakt een verschil of een asielzoeker een grote kans heeft om in Nederland te blijven of niet. Asielzoekers uit ‘veilige landen’, die een grote kans hebben om te worden weggestuurd, worden vaker verdacht van criminaliteit dan asielzoekers uit landen als Syrië en Eritrea die sneller een verblijfsstatus krijgen. Een verklaring kan zijn dat deze groep meer te verliezen heeft.

De criminaliteit in buurten waar opvanglocaties voor asielzoekers of statushouders staan, is hoger dan in andere buurten. Dit is volgens de ­onderzoekers te verklaren doordat onderkomens voor asielzoekers ­vaker in sociaal-economisch zwakke buurten staan, waar de criminaliteit toch al hoger ligt.

Hoewel asielzoekers vaker daders zijn van criminaliteit, neemt de kans om slachtoffer te worden van een delict niet toe rond een asielzoekerscentrum. Het WODC verklaart dat, doordat de delicten eerder ­gepleegd worden in het centrum zelf, of in de wijdere omgeving.

In 2015 moest het Centraal ­Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) in allerijl asielzoekerscentra openen door de komst van grote aantallen vluchtelingen. Dit leidde tot protesten. Veel verontruste omwonenden vreesden een forse toename van de criminaliteit in hun buurt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden