Niet likken aan de kunst a.u.b.

rotterdam – Stiekem een likje nemen is streng verboden. Er komt dan ook een hekje voor de befaamde Pindakaasvloer van Wim T. Schippers die Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft aangekocht. Half februari zal deze conceptuele vloersculptuur worden geïnstalleerd. Over het formaat en over het merk pindakaas heeft het museum nog geen besluit genomen, zegt een woordvoerster. Maar het ligt voor de hand dat de pindakaasfabrikanten in de rij staan om dit kunstwerk te sponsoren.

Is een vloer van pindakaas nu ook al kunst? Ja, bedacht beeldend kunstenaar Wim T. Schippers in de jaren zestig, geheel in de geest van de grondlegger van de conceptuele kunst, Marcel Duchamp. Deze betoogde in 1917 dat elk alledaags voorwerp – dus ook een urinoir – een kunstwerk kan worden als de kunstenaar zegt dat het kunst is en als dusdanig presenteert: op een sokkel of in een lijst, gesigneerd en gedateerd.

Wim T. Schippers presenteerde in 1962 zijn ontwerp van de Pindakaasvloer: een soort lijst waarbinnen zich in de gewenste dikte een bepaalde hoeveelheid pindakaas van een nader te bepalen merk bevindt. Het zou nog zeven jaar duren voordat dit concept voor het eerst werd uitgevoerd bij galerie Mickery in Loendersloot, en later ook nog in het Centraal Museum

in Utrecht. Wie in 1997 dit museum bezocht, kon zomaar in een plakkaat pindakaas stappen. Dat laatste zal in Rotterdam niet mogelijk zijn: Het is niet de bedoeling dat mensen over de Pindakaasvloer lopen of er een lik van nemen.

De Pindakaasvloer past binnen de conceptuele werkwijze van Wim T. Schippers, die ook de maker is van ’Het is Me Wat’, beter bekend als ’de zwevende steen’. Met zijn kunst wil hij uitdragen dat in principe alles zinloos en onzinnig is, maar daarom nog wel de moeite waard. Verder is Schippers bekend van tv-programma’s uit de jaren zestig en zeventig als ’Hoepla’, ’Fred Haché’ en ’Sjef van Oekel’. Sinds 1976 is hij de stem van Ernie in ’Sesamstraat’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden