Review

Niet lezen maar kijken: schrijvers stralen op tv

20.25 uur, Nederland 2

De lezende Trouwlezer kan het niet zijn ontgaan: het is weer bijna Boekenweek. En dat is allang niet meer alleen een feestje van uitgeverij en boekhandel. Hoewel besloten en alleen toegankelijk op persoonlijke uitnodiging, geniet het Boekenbal al jaren een brede belangstelling. Wie komt er en wat hebben ze aan? Wie praat met wie en waarover? Het zal allemaal woensdag weer in de kranten staan - ook in Trouw - nadat het Journaal zijn kijkers ’s avonds al een blik heeft gegund op pakweg een schrijver of twintig: Zwagerman natuurlijk, die het traditionele geschenk heeft geschreven, de altijd nog krasse Mulisch en dit jaar ongetwijfeld ook de verrassende debutante uit streng-gereformeerde huize Franca Treur. Schrijvers zijn sterren die stralen, dat moeten we zien. Dus besteedt de tv ook op andere wijze aandacht aan de Boekenweek. In plaats van lekker op de bank te kuipen met een boek, kunt u vanavond bij de NPS opnieuw getuige zijn van ’De Avond van het Boek’. Net als vorig jaar gepresenteerd door Joost Karhof, met deelname van Joost Zwagerman, Heleen van Royen, Connie Braam, Thomas Verbogt, Robert Vuijsje, Franca Treur, Tom Naegels en Yasmine Allas, vanuit het Werkteater in Amsterdam. En al draait het om schrijvers en boeken, het blijft natuurlijk televisie. Dus behalve de literaire oogst van het afgelopen jaar, nieuws en actualiteiten, overleden schrijvers en nieuwe boekverfilmingen biedt het programma ruimte aan een quiz. In vier ronden meten de kandidaten in alweer de zesde editie van deze quiz hun literaire kennis. De jury wordt gevormd door politica Femke Halsema (die zelf immers ook al eens een boek schreef) en NRC-literatuurrecensente Elsbeth Etty.

Paul de Leeuw: „...waarom heeft ze afgezegd, eigenlijk?

Eindredacteur: „Omdat ze bang was.”

De Leeuw: ,,Zeg je?”

Eindredacteur: „Ze was bang voor je.”

De Leeuw: „Ik kijk even naar mijn eindredacteur. Was ze bang voor me?”

Eindredacteur: „Ja, ze was bang voor je.”

De Leeuw: „Waarom was ze bang. Is ie in beeld, jongens, de eindredacteur? Voor de mensen thuis - kunt u hem doodschieten vanavond. Waarom was ze bang voor me?”

Eindredacteur: „Nou, het was in eerste instantie een verrassing en ze kwam erachter en ze durfde niet.”

De Leeuw: „Mevrouw Makaay, als u kijkt, we hadden een heel erg dweilbandje voor u gereserveerd. Jammer. Als u durft: kom. Volg een cursus en kom volgende week dweilen bij mij. Voor de rest hebben we allemaal wensen onder het mom ’ja, de wens kan doorgaan maar u moet er wel iets voor doen’. Niks is bij ons vanaf nu vanzelfsprekend op een aantal dingen na omdat die zo mooi zijn, die wil je gewoon laten uitkomen of die wil je de kans geven om aan bod te komen. U vraagt zich af: ligt het aan mijn toestel of heeft Paul iets aan zijn oren? Ja, we zitten in Almere en ik ben benieuwd wanneer deze afgerukt gaat worden de komende maanden. Want de PVV heeft besloten dat we eh hoofddoekvrij moeten zijn en ik zie dames in de zaal die gun ik een hoofddoek.”X De Leeuw, zaterdag 6 maart, 20.25 u, Nederland 1

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden