Niet langer mokken over het pensioenakkoord, maar de schouders eronder

De FNV-leden waren tegen het pensioenakkoord. Beeld ANP
De FNV-leden waren tegen het pensioenakkoord.Beeld ANP

Pijnlijk is het natuurlijk wel. Maar liefst twee jaar onderhandelden werkgevers en bonden over het pensioenakkoord. De Kunduz-coalitie had slechts anderhalve dag nodig om daar een streep door te halen.

Maar wat hadden de boze bonden dan verwacht? Dat ze nog eens twee jaar de tijd konden nemen om hun pensioenplannen in alle rust aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid?

Die werkelijkheid is dat het kabinet met miljardenbezuinigingen moest komen, en wel snel. Dat de AOW-leeftijd daarbij niet buiten schot kon blijven, was niet meer dan logisch. Het sneller omhoogtrekken van de leeftijdsgrens betekent dat de overheid bespaart op de uitgaven aan de AOW.

De pensioenfondsen varen er ook wel bij. Dat gaat dubbelop: werknemers die langer doorwerken, kunnen langer premie blijven betalen, terwijl de fondsen ook pas later hoeven te beginnen met uitkeren.

Je zou kunnen stellen dat het kabinet het voornaamste minpunt van het pensioenakkoord herstelt. De AOW-leeftijd zou in 2020 in één klap met een jaar omhoog gaan naar 66. Dat gebeurt nu stapsgewijs, al vanaf volgend jaar.

Dat snellere tempo is goed, en een geleidelijke overgang is eleganter dan een scherpe overgang. Wel moet er een redelijke regeling komen voor de mensen die nu al met prepensioen zijn. Zij komen mogelijk met een financieel gat van enkele maanden te zitten als dat prepensioen op hun 65ste verjaardag stopt en de AOW nog niet ingaat. Zo'n overgangsregeling komt er, staat in het nieuwe begrotingsakkoord, maar het wachten is nog wel op de uitwerking.

Zuurder zijn de druiven voor vijftigers die op straat komen te staan en na verloop van tijd in de bijstand komen. Voor hen betekent de hogere AOW-leeftijd dat ze nog wat langer in de bijstand blijven dan gedacht. Want een baan zit er voor hen slechts zelden in.

In het pensioenakkoord beloofden werkgevers en bonden dat oudere werkzoekenden in de toekomst betere baankansen krijgen. Maar ze namen royaal de tijd om dat te regelen. Dat is een van de redenen waarom zij de verhoging van de AOW-leeftijd zo ver naar de toekomst schoven.

Het zij bonden en werkgevers gegund om een paar dagen te mokken over het pensioenakkoord dat in de prullenbak ligt. Als ze daarna maar gewoon doen wat nodig is: de arbeidsmarkt opengooien voor oudere werkzoekenden. Precies zoals ze hebben afgesproken, alleen een beetje sneller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden