Opinie

Niet langer laten gijzelen door populisten

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens het debat in de Tweede Kamer over de val van het kabinet. Beeld anp
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens het debat in de Tweede Kamer over de val van het kabinet.Beeld anp

Blij en opgelucht was ik in eerste instantie. Waar ik anderhalf jaar op hoopte gebeurde zaterdag immers: het eerste kabinet Rutte kwam ten val. Hoe decadent ook, het gaf me aanleiding om voor het feestje dat ik 's avonds zou bezoeken toch even een flesje prosecco te kopen. Het was immers het vieren waard.

Toen ik maandag na een enigszins wild weekend terug op aarde kwam, verruilde de vreugde zich langzaam voor verontwaardiging. Na het lezen van de ene na de andere politieke analyse werd ik vervolgens overvallen door pure schaamte. Hoe hebben zeven weken aan oeverloos overleg in het Catshuis het land in vredesnaam in een politieke crisis kunnen storten? Juist terwijl de nood aan de man was.

Inmiddels is er wonderbaarlijk genoeg wél een akkoord gesloten. Wat in bijna twee maanden niet lukte werd in twee dagen wel 'even' geregeld. Dit maakt de gebeurtenissen van de afgelopen dagen even verwarrend als hoopgevend. Hoewel nog niet overal conclusies aan kunnen worden verbonden, is er één zaak aan geen enkele twijfel onderhevig: de grafzerk voor het Nederlands populisme dient direct besteld te worden.

Want wat heeft het populisme dit land, tien jaar na de opkomst van Fortuyn, daadwerkelijk opgeleverd? Geruzie, gesteggel, vallende kabinetten, aftredende politici, polarisatie en onnodige angst. Het zijn zomaar wat dingen die in me opkomen. En dat allemaal omdat we toestonden ons tien jaar lang te laten gijzelen door de brutaalste leerlingen van de klas. Heeft het Nederland ook constructieve oplossingen gebracht? Ik kan ze niet bedenken, u wel?

Tijd dus om te stoppen met het luisteren naar de populisten. Tijd dus om symboolpolitiek achter ons te laten en ons niet meer druk te maken om het opstellen van pakweg een arrestatiequotum voor illegalen, maar om nu eens echte problemen aan te pakken. De dreiging van het verliezen van onze AAA-status en het achteloos laten klappen van het kabinet waarmee we op het slechtst denkbare moment in een politieke crisis werden gestort, zijn daarvoor de bekende druppel geweest.

Zoals Jan Kees de Jager donderdagavond na het razendsnel gesloten akkoord zei: "Als de nood echt aan de man is dan weten we elkaar hier te vinden.'' Mooie, doch wringende woorden van de demissionaire minister van financiën, want tot deze conclusie hadden Jan Kees en consorten al eerder kunnen én moeten komen.

Laten we hopen dat het prille akkoord een voorbode is van wat komen gaat in dit land. Want als we in twee dagen, zoals Mark Rutte het noemt, ''ongekende parlementaire geschiedenis kunnen schrijven'', dan moet dit land tot een hele hoop in staat zijn.

Laten we ons en masse aan die gedachte vasthouden, eindelijk de schroom van ons afgooien en niet meer ingaan op het getreiter en gehoon van zij die beweren namens de gewone man te spreken, maar uiteindelijk alleen maar aan zichzelf en hun machtspositie denken. Hopelijk kan Nederland zich dan richten op dat waar het goed in is en het vertrouwen van zijn buurlanden en handelspartners herwinnen. Dan komt het vast wel weer goed met dit land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden