Niet klieren maar sporten in de wijk

Sport wordt steeds vaker gebruikt als middel om mensen zonder werk, opleiding of dagbesteding bij de samenleving te betrekken. Trouw bezocht vier projecten. Vandaag deel 3 van een serie: sportbuurtwerk van Sciandri in Amsterdamse achterstandswijken.

Als er mensen in gele trainingspakken van Nike in de Amsterdamse wijk Osdorp lopen, weten de kinderen dat het tijd is om buiten te spelen. Twee keer per week komen de sportbuurtcoaches van sportmanagementbureau Sciandri naar het Cruyff Court in de buurt. Doel van het bezoek is om kinderen in de achterstandswijk op een veilige manier te laten buitenspelen. Met begeleiders erbij is er minder ruzie en wordt niemand weggejaagd door andere jongeren. De trainingen hebben ook een achterliggend doel: de coaches proberen de kinderen normen en waarden mee te geven.

Nouredinne Dibi, een van de sportbuurtcoaches, staat aan de zijkant van het veld, een open plek in een parkje tussen flats. Op de achtergrond is een groepje aan het voetballen, daarnaast zijn twee collega's in de weer om een badmintonveldje op te zetten. "Hallo Dibi", schreeuwt een jochie vanaf het veld. Daarna trekt een kleuter aan zijn broek met de vraag of hij het stoepkrijt mag pakken. Het broertje van de GroenLinks-politicus Tofik Dibi is een bekende in de buurt. "Ik loop hier al zo'n zes jaar rond", vertelt hij. "We zijn hier vooral om lekker te spelen met de jongeren. Ouders zie je bijna niet. Soms zijn er wel wat moeders, maar die gaan met elkaar op een bankje zitten kletsen en bemoeien zich niet met wat er op het veld gebeurd. Jammer, want je kunt de kinderen een hoop leren."

Voor een jongere uit een arm gezin in Osdorp is de verleiding groot om door verveling en verkeerde vrienden mee te doen aan criminele activiteiten. De buurtsportcoaches proberen ze daarvan te weerhouden. Zo was er één jongen die vaak meedeed met de sporttoernooien, maar door foute vrienden in het criminele circuit terecht kwam. "Ik zag dat het slecht ging met hem. Ik heb toen gevraagd of hij stage wilde lopen bij ons. Nu is hij een voorbeeld voor andere jongens in de buurt. Soms heb je alleen maar een doel nodig in het leven."

Natuurlijk veranderen niet alle jongeren in engeltjes door het sporten in de buurt. Dibi: "Sommigen kun je niet helpen. Als ze het verkeerde pad op gaan, praat ik met hun ouders. Als ze hier alleen maar komen om de sfeer te verpesten, kun je ze er beter niet bij hebben."

Op het voetbalveld probeert Achraf Ibtala (14) de bal af te pakken van zijn buurjongen Mohammed Chih (13). De twee zijn altijd blij als ze de gele jassen weer signaleren. Via sms roepen ze andere buurjongens op om te komen sporten. "We spelen hier elke dag, maar als Sciandri er niet is, worden we weggejaagd door oudere jongens", legt Achraf uit. "Hier mag iedereen meedoen. Ook meisjes." De jongens weten precies wat de regels zijn op het speelplein. Mohammed: "Dat het veld voor iedereen is. Klein en groot." "En respect", vult Achraf aan. Op de vraag wat hij daarmee bedoelt, moet hij even nadenken. Dan schiet het hem te binnen. "Dat je elkaar niet uitscheldt en zo."

De buurjongens zijn nu al een voorbeeld voor de rest van de kinderen. Als de journaliste weg gaat geven ze netjes een handje. In koor: "Fijne dag nog verder, mevrouw."

Buurtsportcoaches laten kinderen veilig buitenspelen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden