Niet-kandidate wel amusant, maar oud nieuws

De woonplaats van Sarah Palin, Wasilla, Alaska, oogt als de locatie uit een speelfilm van de Coen Brothers, een die nog gemaakt moet worden. Het dorp heeft slechts achtduizend inwoners maar wel zevenenzeventig kerken. In de nieuwe documentaire die de Engelse filmmaker Nick Broomfield over Palin maakte, volgende week te zien op het Idfa, bezwijken de huizen bijna onder de sneeuw. Iedere voordeur verbergt oude vetes.

Misschien dat Tina Fey in die nieuwe Coen brothers film dan de hoofdrol kan spelen, maar dan wel met een snufje meedogenloze Meryl Streep of dodelijke Holly Hunter er doorheen. Tina Fey legde in haar imitaties van Sarah Palin tijdens de vorige presidentscampagne de nadruk op haar onnozelheid en onwetendheid. Uit Broomfields film blijkt dat wraakzucht, fanatisme, scoringsdrift zeker zo belangrijke kenmerken zijn van haar persoonlijkheid, plus enige godsdienstwaanzin. De fascinerendste scène in de documentaire komt uit de bijeenkomst van de radicale 'Assembly of God' die Palin met regelmaat schijnt te bezoeken. 'Zorg dat niemand haar in de weg staat' jammert de voorganger, terwijl Palin de ogen sluit en de armen ten hemel heft. Misschien dat Palin, die kort geleden bekendmaakte af te zien van een presidentskandidatuur, zelf ook bedacht heeft dat je daar zelfs in Amerika geen president mee wordt.

'Pitbull' Broomfield volgt in 'Sarah Palin: you betcha!' overigens het stramien dat we kennen uit zijn eerdere documentaires zoals 'Kurt and Courtney' (1998) over Courtney Love en 'Tracking down Maggie' (1994) over Margaret Thatcher. Gewapend met geluidsapparatuur en cameraman stiefelt Broomfield door Wasilla op zoek naar vrienden en vijanden van Palin en naar Palin zelf. Zijn methode herinnert aan Frans Bromet en is inmiddels ook omarmd door bijvoorbeeld Louis Theroux: heel beleefd heel brutale vragen stellen en niet loslaten.

Jammer is het wel voor de knappe Broomfield (1948) dat hij met de jaren toch iets van zijn sexappeal verloren heeft. Als hij tijdens een signeersessie voor Palins tafeltje belandt, wordt hij zonder aarzeling afgewimpeld. Hij is meer in haar ban dan omgekeerd. Voorheen had hij meer succes, bijvoorbeeld bij persvoorlichtster Elizabeth van Margaret Thatcher in 'Tracking down Maggie', die ondanks de ijzeren wetten van haar bazin zichtbaar moeite had om Nick iets te weigeren.

Je stelt je zo voor dat die altijd met de ogen twinkelende Palin twintig jaar terug Broomfield ook niet zomaar had weg geschoven. Had hij in beeld zo haar graf kunnen graven. Nu moeten we het met Palins dorpse vijanden doen die verhalen vertellen die we eigenlijk al kennen: de foute schoonzoon, de mislukte zwager. Amusant genoeg maar oud nieuws, rijp voor satire, van de broers Coen bijvoorbeeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden